Honlapverzió
v11.00
A honlapon található minden anyag szerzõi jogvédelem alatt áll. Ezek felhasználása csak a szerzõ elõzetes engedélyével történhet.
© Székely István 1997-2022

Programajánló:

Ami a nyitó oldalról lekerült

   Szeretettel ajánlom ezt az új könyvet, mely segít felfedezni a magyar hajózás hétköznapi hõseit, akik a vitorlás korszakban járták a tengereket.
Ákos György - Horváth József
Amerre szél visz, s hullám utat ád.
Avagy: magyar tengerészek a világ óceánjain, vitorlák alatt
2011. Megérkezett honlapomra a félmilliomodik (500.000) látogatóm! A blogjaimban közzétettem, az eredményt is. Hárman kapnak könyvjutalmat. A kattintással nagyítható képen az 4. sorszámú látogató volt a félmilliomodik. Ha jelentkezik, õ is kap, de ebben nem reménykedem, mert keresõbõl érkezett...

2010. Gyomaendrõdön voltunk három nap, két éjszaka, és kipróbáltuk a gyógyfürdõt. Biztosan vissza fogunk ide jönni. Nézd meg a képeket!
A Tímár panzióban vettünk ki szobát, a kiszolgálás udvarias, a szoba megéri az árát, a koszt ízletes, és olcsó... Olyan alföldi gulyáslevest kaptunk, hogy minden ujjamat megnyaltam utána!

Csak ajánlani tudom mindenkinek!
Általános iskolai osztálytalálkozónk volt Nagyszékelyben október 9-én. Sajnos videokamera helyett a fényképezõgépemmel tudtam csak videózni, de azt hiszem, elég jó lett a megszerkesztett kis film.

A Kossuth rádió "Világvevõ" c. mûsorában 2004. 05. 01-én 22:20-kor interjú hangzott el velem.

A mûsor megszûnt, már nincs meg a szöveges változat sem...Ahova már nem küldök írásokat:
Internetes irodalmi és mûvészeti magazin, szerkeszti: Kaskötõ István


Ebben a lapban jelent meg 2004 júliusában a Családlátogatás címû írásom.

A 2006. szteptemberi számban olvasható a Tengerész szimfónia


Ez egy meghívó
ami a készülõ tengerész szlengszótár illusztrációiból rendezett kiállításra invitált.

Itt nézd meg!
Készítettem egy új honlapot:

Miksa Bálint festõmûvész kedvességét most tudtam viszonozni, mert õ készítette el még 2000-ben a Gudrun, a katona címû könyvem borítóját.


TENGERMÉLY: olaj-vászon, 57x77 cm, 2005.
ÚTRAVALÓ
a külföldön boldogulásukat keresõknek:
"Tudja - mondta a beszélgetés során a cseh költõnek -, melyik nyelvet tartom az olasz és a görög után, minden más nyelv elõtt, leginkább dallamosnak és a verselés szempontjából leginkább fejlõdésre képesnek? A magyart. Ismerem néhány új költõjüket, néhány versüket, amelyek dallamosságukkal meglepnek. Ügyeljen, ebben a nemzetben egyszerre csak fel fog tündökölni egy költõi lángész, és nézetemet igazolni fogja. A magyarok úgy látszik, még nem tudják, micsoda kincs lakozik a nyelvükben."
Ezeket a mondatokat Monsignore Mezzofanti bíboros, a vatikáni könyvtáros, aki 60 nyelven folyékonyan beszélt, írt és olvasott mondta Frankl Ágoston Lajosnak a cseh anyanyelvû és születésû költõnek az 1836-os év nagyhetén.
"Jólesik ezt emlékezetünkbe idézni ma, amikor minden áldott nap puskatussal verik és bottal, sóval, kötéllel szelídítik azokat, akik magyarul beszélnek..." írta Kosztolányi Dezsõ a Pesti Naplóban, 1919. február 23-án, és megjelent a Kosztolányi Dezsõ: Nyelv és lélek címû kötetben az Osiris Kiadó gondozásában 2002-ben Budapesten.

Ez az idézet jutott eszembe, amikor azt látom, hogy egyre több fiatal megy külföldre "szerencsét próbálni", de a nagy számok törvénye alapján biztos, hogy nem mindegyikük tér majd haza, bár ma váltig állítják.

Aka, 2008. május 30.

MESSAGE TO NEWTOWNBREDA PRIMARY SCHOOL

A Newtownbredai iskola üdvözlõ kártyájával!
Karácsony elõtt, december 3-án Belfastban voltunk. Olvasd el a naplóm, benne van a sztori!
Lemegyek a szalonba, azzal fogadnak: itt volt a Tengerész Missziótól egy tiszteletes úr, és karácsonyi ajándékokat hozott. Vegyen egyet belõle.
Vettem, és szenteste kibontottam. A Newtownbredai elemi iskola egyik tanulója (s.u.) küldte a "vakvilágba", azt remélve, hogy valakinek örömet okozhat karácsony este. Én lettem ez a szerencsés, és valóban örültem és meghatódtam.
Mit tud az öreg tengerész mondani erre? Kicsit kapar az ember torka, amikor látatlanul megsimogatja a kis buksit:
Köszönöm gyerekek!
Egy hetet Rostockban töltöttünk 2007. augusztusában. Az igazi attrakció a Hanse Sail 2007 volt.
Nos, a hajók indulása nem az igazi volt. Illetve biztosan az volt, csak a ködtõl nem nagyon lehetett látni. Legalább száz történelmi hajó és más vitorlás gyûlt össze, de a köd és a szélcsend közbeszólt. Motorral még kimentek, látni is lehetett valamit, de a szélcsendben a nyílt vízen nem tudtak szelet fogni, hát a regatta elmaradt. Másnap mi jöttünk haza, de azt hiszem, nem tévedek nagyot, ha a csalódott nézõk is elhagyták a szép várost, mert egész nap zuhogott az esõ. A rendezvény tizenhét éves története alatt elõször volt rossz idõ.
Lehet, hogy mi vittük?

Nézd meg a fényképeket.

Kálon voltam, ahol hagyományõrzõk tartanak két napos programot, és "csatajelenetet" mutattak be a "nagyérdemûnek". Nem igazán volt csata, hiszen ellenség alig akadt, mert senki nem akar osztrák hagyományt õrizni, így aztán kisorsolták maguk között, ki melyik oldalon lesz? A kép még az elõkészület perceiben készült.
2007. február 24.:

Készítettem videót is, nézd meg, de olyan lejátszóval, amelyik tudja a 16:9-es felbontást! Nem akarok semmit ajánlani, de a legújabb verziójú Winamp tudja (meg az elõzõ is...)
Kál nagyközség honlapja.
A Magyar Huszár honlapja

Katonai hagyomány.lap.hu
Az Otrantói csata 90. évfordulóján Mészáros József a Gyõri Rotary Klub tagja kezdeményezésére emléktáblát helyeztek el a horvátországi Prevlaka Parkban levõ Punta Ostro erõd falán. A Magyar Tengerészek Egyesülete megbízásából jelen voltam, és a honlapunkra már ki is tettem az eseményrõl készült képgalériát. Az alábbi linken megnézheted

A Kisalföld cikke az emléktábla elhelyezésérõl
Ma, azaz 2007.02.08. reggel fél kilenc: Tegnap Szegeden voltam, lefutottunk a MATE Szegedi Tagozatának klubestjére. Késõn értünk fel, engem a Népligetnél kitettek. Jó volt, klassz volt, a fényképek fele már kint is van az interneten a MATE honlapján (mateinfo.hu).
Ma reggel cseng a telefon.
- Ki lehet ilyen korán?
Mindössze nyolc múlt pár perccel. Felveszem a kagylót, mondom, ki vagyok.
- Uram, ön elvesztette a Népligetnél a személyi igazolványát, a bankkártyáit... - mondja valaki, a legnagyobb megrökönyödésemre, a víz persze azonnal kivert, és tudtam is, hogyan történt, mert legutóbb nem húztam rá a zippzárt a kabátzsebre.
Akkor most rohanok oda, ahol átvehetem.
Hála Istennek, hogy vannak becsületes emberek. Ez az eset azt erõsíti bennem, hogy véletlenek pedig nincsenek!
Meglett minden igazolványom. A Teleki Blanka Gimnázium portájára tette Tóth Attila tanár úr.
Köszönöm.

HIHETETLEN GUINESS REKORDKÍSÉRLET!

Simon Csaba (ha a név ismerõs, az Ezer arc - ezer talentum sorozatban szerepeltünk együtt) és Illés Fanni Guiness rekord kísérlete: Csaba kar, Fanni láb nélkül úszta át a Balatont!
Engem Csabi értesített, és az alábbi linkeket küldte el, amit érdemes mindenkinek megnézni, elolvasni.
Sziasztok !
Ezt nézzétek meg: A Youtube-on egy videó
A Stop.hu cikke
A Stop.hu cikkének folytatása
a július 26-ai Népszabadságot a július 30-ai NÉPSZABADSÁG
üdv: simon csabi

Nautica volt a neve a fiumei magyar tengerészeti akadémiának. Horváth József hajóskapitány könyvét ajánlom... Az elsõ hajózási törvényt Mária Terézia adta ki 1774 április 25-én. A felvilágosult uralkodó arra törekedett, hogy hajóin - a kereskedelmi hajókon is - az örökös tartományokból származó tisztek szolgáljanak. A hallgatóknak ösztöndíjat is alapított. A jelöltek elõképzettsége nagyon változó volt, de legtöbbjük filozófiát is tanult korábban, sõt, képzett jogász is volt köztük. Az elõírt képzés után kötelezõen 3 év gyakorlat következett, s ezt az uralkodó 100 forint ösztöndíjjal könnyítette meg. Egy-egy hajótulajdonos több jelöltet is hajlandó volt a fedélzetre venni, ha azok kellõen felruházottak, felfegyverzettek voltak, s meg tudták fizetni a napi 8 garas kosztpénzt. Idézet a törvénybõl:

A 'Kormányszék' pedig gondoskodjon arról: hogy a' Hajókázás Tanítójának rendelésünk szerint megparantsollya, hogy a' hozzá utasított hajós Kapitányoknak szükséges oktatást adjon, (kiemelés a szerzõtõl) és ha úgy kívántatik mappákat és egyéb eszközöket is beszerezzen, hogy ezeknek segedelmével annál bizonyosabban utazzanak...

Ez lesz a következõ hajóm, a Johanna-C, a cég februárban vette, így aztán semmi információ nincs róla, hogy merre, meddig, miért, hogy, hova jár...
Annyit azért tudok, hogy Ipswichbe megyek, és a pontos dátumot ma mondják meg.

2007. március 9.


Ez a fotó az ipswichi kikötõt ábrázolja, 1938-ban. A helyi múzeum anyagából.
Ezt az állapotját már senki se láthatja...

2007. március 7.
A mi buta muskátlink...
Nem tudom, mire számított az erkélyünkön lakó muskátli, amikor tegnapelõtt kivirágzott? Mi persze örülünk neki, de egy kicsit féltjük is... mi lesz, ha a tél mégis megérkezik? Persze, ha ezt a bolond idõjárást nézem, legvalószínûbbnek az látszik, hogy hóban fagyban lesz az aratás, addigra meg a muskátli...
Vajon, hova tart a világ? Mostanában kampány indult, és kezdenek minket megróni a médiában, hogy "túlságosan" szennyezzük a környezetünket, de senkit nem érdekel, hogy a földünk atmoszféráját leginkább szennyezõ országa az USA. Mégis... miért bennünk akarnak lelkifurdalást ébreszteni? Amíg Amerika nem lép, addig a Föld halálos ítéletén nem lehet változtatni.
S a kivégzés immár a "nyakunkon van"...
2007. február 16.:
2007.01.27.


Ne is keress a fényképen, mert én készítettem!


Na, ezen rajta vagyok, mégpedig a diós lapok szerkesztõjével beszélgetek.
Startlap szerkesztõk találkozója

Ez egy jó buli volt. A Westendben levõ szállodában tartották, hogy mi a neve nem mondom meg, legfeljebb annyit árulok el, mint a "Na, gyere ide, édes fiam..." címû kötetben szereplõ kisfiú, hogy "Hil" betûvel kezdõdik, és "ton" betûvel végzõdik... Ha kimondanám az csúnya-csúnya reklámozás lenne, és most mindenki rohanna oda, és nem a másikba, mert ilyen elfuserált világban élünk.
Szóval 15.00-ig elõadások, utána megbeszélések, tippek és trükkök, mit hogyan csináljunk, okos, kedves, rátermett fiatalok a fejtágítók, mi pedig okos, kedves, fejtágult hallgatók voltunk.
A fotó az ebéd alkalmával készült, ha olvasod a Fogyi blogom, akkor most kinevethetsz, mert bizony elcsábultam, de csúnyán, ebben a szép környezetben.
Bánatomban megigényeltem egy újabb startlap aloldalt, megmondhatnám, hogy melyiket, már nem lehet elvenni, mert az elsõ igent megkaptam, csak a végsõ fejbólintás hiányzik... Nem fogod elhinni, de kapcsolódik a fõzéshez!
Na, most már megmondom, mert szerkesztem: chili.lap.hu lesz!
Viszont azt nem mondom meg, hogy melyik témát igényeltem meg azóta... Nem fogod elhinni: a hajózáshoz kapcsolódik!
Lásd mint fent:hadihajo.lap.hu az új startlap oldalam, már eleget tesz a Sanoma kritériumainak, remélem mindkét új lapomat a hét végén élesítik.

A nagyszékelyi templomA Piac és Profit cikke a faluról
A Tolnai Népújság cikke a templomról
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁSOM EREDMÉNYE: 2004. július végén, "közvéleménykutattam". A neten ma már nem gond portál formában közzétenni a honlapot. A kérdés az volt, hogy szereted-e ezeket az "egyenportálokat"? Sok rosszat találtam már, és annál kevesebb jót... Szóval nagyon érdekelt, hogy aki ide látogat, annak mi a véleménye errõl? Az eredményt láthatod, nem lesz "egyenportálom".

A szavazás az alábbi eredményt hozta:

Ne legyen portál: 123
Mindegy: 8
Legyen portál: 4

Mivel a túlnyomó többség a szívem szerint döntött, ezért nem lesz "PHP Nuke" portál. Azt hiszem, ezen azért elgondolkozhatna a sok "látogathatatlan" portál tulajdonosa, akik nem fordítanak elég gondot rá, hogy valami egyéni fazont adjanak a sablonnak.

Köszönöm a szavazatokat!
Elkezdtem feldolgozni a hajókon készített videóimat és DVD lemezre írom õket. Közben jött egy ötlet, és elkészítettem ezt a kis "etûdöt". 12,5 MB nagyságú, 2:15 hosszú, Win Media Playerrel játszható le (wmv formátumú). Ha úgy gondolod, hogy szívesen megnéznéd a videóimat (persze jócskán lerövidítve a hajónkénti két-három órányi anyagot, több részre szabdalva), akkor a szavazáson jelezd kérlek!

Klikk ide!


Már másodszor jártam úgy, hogy hazajövetel után elveszett az összes í-mélem. Ha újra itt jár: Bartus Imre a Maffiaregény írója és az a hölgy aki tengerészvicceket küldött, kérem jelentkezzenek újra. Természetesen, mindenkit várok, aki kérdéssel. kéréssel fordult hozzám, és nem válaszoltam, de csak éppen hogy átfutottam a méljeim... És ebbõl okulva, kérem azokat, akik távollétemben üzenetet hagynak, ha fontos számukra, hogy válaszoljak, inkább a vendégkönyvembe írjanak!
Akkor is biztosan megkapom az üzenetet, ha a szekely9 kukac gmail.com címre írnak.

NYEREMÉNYJÁTÉKHa tudod, mit ábrázol a kép, és ezt hogyan hívják a magyar tengerészek (erre az egy szóra vagyok kíváncsi), akkor küldj egy í-mélt, csak klikk ide, és ha megadod a címed, akkor küldök egy dedikált Gudrun, a katona címû könyvet. Természetesen a válasz megtalálható valahol a honlapomon. Tengerészeknek nem ildomos pályázni!

Az elsõ tíz pályázó számíthat a nyerményre!

Az elsõ nyertes:
Boldog Krisztián, Budapest


2005. február 1: Tegnap elküldtem, és a ma meg is jelent a HIX Mókában az alábbi igaz történet, aminek jó esélye van arra, hogy viccként terjeden, mint a járvány, az elkövetkezõ napokban. Ime a (C) copyrightos sztori:

    A fiam barátjának a haverja Spanyolországban volt. Bement egy dohányboltba. Vett egy cigit, aminek a dobozára ez volt írva: A dohányzás impotenciát okoz. Visszadta az eladónak ezzel:
    - Nem lehetne inkább rákosat kapni?


Kíváncsi vagyok, hol és mikor látom viszont?

2005. március 24.: Nos, kíváncsi voltam, hol és mikor látom viszont?
Elõször a Napi Vicc hírlevelében olvastam: ide klikk>>>

2005. április 22.: Tegnap vigyorogva jött haza a fiam:
- Apa, ma az egyetemen az elõadónk mesélte el a vicced, csak abban nem volt, hogy a fiad barátja volt Spanyolországban...
Szóval alakul, alakul, kíváncsian várom, mivé fajul?

2005. szeptember 10 - Ez hihetetlen! Visszahallottam angolul ezt a humort Liebétõl, a Lys Chris parancsnokától, de hozzá kell tenni, hogy õ Révkomáromban él, tehát könnyen elér hozzá a magyar humor!

Az oldal frissítve: 2006. december 24.
Itt az internetes blogom. Természetesen Hajóka konyhája a címe, és fõ témája a fõzés, de van egyéb is, ami a blogba való és a blogot bloggá teszi...

Ez a másik blogom. Ennek Tengeri saláta a címe, és mindenfélérõl szól...

Óra Katolikus és õsmagyar hónapnevekEgy barátom angol fordítást vállal. Õ fordítja a MATE honlapjának angol nyelvû részét. Itt a szakmai önéletrajza (pardon: CV)
AJÁNLOTT OLDALAK
Székely Szabolcs haikui (a Haiku.hu honlapon)
Olcsó honlapok készítése!
Linkajánló:  Limba.com  Tengerhajózás.lap.hu  Hajó.lap.hu    Hadihajó.lap.hu  Mexikóikonyha.lap.hu  Chili.lap.hu  Lengyelország.lap.hu
Málta.lap.hu  Galéria.lap.hu  Múzeum.lap.hu  Világítótorony.lap.hu  Tengerésznóta.lap.hu  Északi fény.lap.hu

Ha szeretnél te is csatlakozni, kattints az ikonra