Akadálymentesített oldal
Ez a látóknak készült honlapom szöveges változatát olvasod. Ez eredetileg nem nektek készült, egyelőre a honlapom képtelenített és kissé átalakított változatát olvasod.
Az a helyzet, hogy a honlapom én magam készítem, és minden programozási fortélyt csak lassan, a gyakorlatban tanultam meg. Ezt én nem szégyellem, sőt, inkább büszke vagyok, hogy másfél évvel hatvan előtt "fejlődőképes kezdő" vagyok. Tehát a honlapom átírása úgy, hogy teljesen megfeleljen a ti igényeiteknek, sok időbe telik, ehhez türelmet kérek.
A honlapomat eredetileg hármas, függőleges tagolásban készítettem, és mindenütt a középső számít a fő területnek, ami így átírva lehet, hogy bután mutat. Remélem, azért így is jobban élvezhető, mint az eredeti honlapom.


Frissítés 2012. április 5-én. Ajánlom a blogjaimat:

Friss blogbejegyzések Rakonczay Gábor óceáni kenus kapcsán.
2012.03.28-án: Sajnos igazam volt Rakonczay Gábor és az EPIRB viszonyát illetően
2012.03.27-én: Megtehette-e Rakonczay ennyi idő alatt a távot?
2012.02.29-én: Többet nem agyalgok Rakonczay Gábor kapcsán
2012.02.18-án: Valóban keresik Rakonczay Gábort
2012.02.15-én: Az óceáni evezésről (1)
2012.02.14-én: EPIRB vagy nem EPIRB...
2012.02.11-én: Nincs kapcsolat a magyar tengeri kenussal

Friss blogbejegyzések a Costa Concordia kapcsán.
2012.01.22-én: Egy animáció a Costa Concordia balesetről
2012.01.22-én: Esetleg más a Leányzó fekvése? - Costa Concordia
2012.01.21-én: Még mindig a Costa Concordiáról
2012.01.19-én: Vészhelyzet a tengeren - 6. rész by Costa Concordia
2012.01.19-én: Percről-percre a tragédia
2012.01.18-án: Hogyan feneklett meg a hajó?
2012.01.18-án: Beszélgetés a parancsnok és a parti állomás között
2012.01.17-én: Összefoglaló bejegyzés az eddigiekről

Frissítés: 2008. április 15-én. Hazajöttem a Johanna C-ről a spanyolországi Pasajesből, ez már a második behajózásom volt erre a hajóra. A Naplóim között megtalálhatod a legújabbat, erről a szerződésemről. Azt hiszem, érdemes elolvasni. Frissítés: 2007 február 26.án. A napokban végignéztem a feljegyzéseimet és jegyzeteimet, hogy eddig merre jártam élménybeszámolókon, beszélgetéseken, klubdélutánokon, mindegy hogyan nevezzük. Már elég sok sorakozik egymás alatt, és arra gondoltam (mivel, és nem akarok szerénytelennek látszani, ezek meglehetősen sikeresek voltak, hiszen kit ne érdekelne a tengerészet, a hajózás, a kaland), hogy nagyon

szívesen elmegyek bárhova egy előadásra


vagy beszélgetésre, intézményekhez, iskolákba, klubokba, Pesten és vidéken. Akár a hajózás a téma, akár a könyveim, vagy legyen mindkettő.
Csak egy í-mél kérdése. Vidékre persze bizonyos feltételek fennállása esetén, amik könnyen "leküzdhetőek".

Frissítés 2007 február 16.án. Nem tudom, mire számított az erkélyünkön lakó muskátli, amikor tegnapelőtt kivirágzott? Mi persze örülünk neki, de egy kicsit féltjük is... mi lesz, ha a tél mégis megérkezik? Persze, ha ezt a bolond időjárást nézem, legvalószínűbbnek az látszik, hogy hóban fagyban lesz az aratás, addigra meg a muskátli...
A honlapomon itt van a muskátli képe. Egy kis csenevész ágon egy háromszirmú pici, piros virág.

Vajon, hova tart a világ? Mostanában kampány indult, és kezdenek minket megróni a médiában, hogy "túlságosan" szennyezzük a környezetünket, de senkit nem érdekel, hogy a földünk atmoszféráját leginkább szennyező országa az USA. Mégis... miért bennünk akarnak lelkifurdalást ébreszteni? Amíg Amerika nem lép, addig a Föld halálos ítéletén nem lehet változtatni.
S a kivégzés immár a "nyakunkon van"...
Az, hogy elkészítettem ezt a honlapverziót, sok mindennek köszönhető. Van egy vak íróbarátom: Reményik Laci, általa kerültem közelebb hozzátok. Rajta keresztül jutottam el a Vakok Iskolájába egy beszélgetésre a növendékekkel, majd a VERCSbe, ahol jó kétórás beszélgetés volt, most meg az induló Ezer arc, ezer tálentum klubdélután sorozaton voltam az első vendég, aki a vakokkal találkozott.
Ha bárki, aki a vakok számára szervez programokat, úgy gondolja, hogy érdemes meghívni egy vagy akár több beszélgetésre, mindenkor (amikor itthon vagyok) szívesen állok rendelkezésetekre.
Több éve már jelentkeztek a Vakok Kispesti csoportjától is, amibe örömmel beleegyeztem, csak éppen az utolsó, a hívó szó nem hangzott el:
István, gyere!
Még mindig várom, és neheztelés nincs bennem.


Szépen karácsonyozni

Nem panaszképp mondom, de utoljára a 2001es karácsonyt töltöttem itthon. Így most nagyon élvezem ezeket a közös készülődős napokat!
Az igazsághoz tartozik, hogy nálunk a karácsony sose a drága ajándékok ünnepe volt, nem akartunk senkit se túllicitálni, sose néztük, hogy mennyi az értéke annak, ami a fa alatt van. Akik éltek boldogan, de rossz anyagi körülmények között, mint mi, amikor nappali főiskolás voltam, azok tudják a szeretet a lényeg, ami karácsonykor, és előtte és utána körülveszi a családot.
Amikor elsőéves főiskolás voltam, nem sok minden volt a fa altt. Meglepetés persze akadt. Akkor kitaláltam valamit, és az asszony nagyon örült, amikor kiderült... szóval lehet úgy is ajándékozni kis pénzből is, hogy a megajándékozott mégis örüljön...
Mivel a zsebpénzemből nem sok mindenre futotta, ezért elmentem karácsony előtt a MAHART könyvtárba, és kikölcsönöztem a Nemzetközi Munkásmozgalom Története című, vaskos, két kötetes művet. Természetesen vadonat újnak nézett ki, mert ugyan ki olvasta volna? Hazavittem, az árcédulát leragasztottam, háromszorosát írtam rá és szépen becsomagoltam.
A feleségem utoljára hagyta a szemre is nehéznek tűnő csomagot, kíváncsian bontotta ki, de belesápadt, amikor meglátta. Szinte sírva kérdezte:
Isti, ezt nekem vetted? És egyáltalán, ezért hogy adhattál ki akár egy fillért is?
És persze az öröme kitörő volt, amikor megmutattam a könyvtári bejegyzést, hogy nyugodjon meg.

SZEMÉLYES INFÓK

Az életrajzom itt van, ide klikkelj
a következő linken pedig elolvashatod, hogyan lettem tengerész

Megérkezett a honlapomra a 100.000ik látogató. Ez persze csak a 2004. február 26. és 2006. november 19. közötti időszakot jelöli. Előtte, nagyjából 14 ezer látogató volt, de azt más számlálóval mértem, és elveszett, de azért a statisztikához hozzá tartozik.

A felajánlott könyvcsomagot BENE TAMÁS (Budapest) nyerte. Ő 2006. november 19-én 14 óra 16 perc 46 másodperckor érkezett a honlapomra! Az alábbi könyveket kapta:
Jaminaországtól az Óperenciáig
Bonzsúr Indonézia
Gudrun, a katona
Na, gyere ide, édes fiam!
Isten hozta Panamában!


Az ímél küldéssel kis gondja volt, így aztán a Skype segítségével pár szót is tudtunk váltani. Kár, hogy hosszabb beszélgetésre nem volt időm.

A vendégkönyvem az alábbi linken található. Örülnék, ha írnál bele: Több volt és jelenlegi kollégám is megtalálta a lapomat, és a vendégkönyvön keresztül jelentkezett. Olvasd el az eddigi bejegyzéseket.

A Kossuth rádió "Világvevő" c. műsorában 2004. 5. 1.én 22 20kor interjú hangzott el velem.

A szöveges változatot itt találod.

IRODALMI RÁDIÓ
A rádió műsorra tűzte néhány írásomat. Az internetes adó a STATIONSRADIO szoftverével fogható, több más amatőr rádió kiséretében.
Az Irodalmi Rádió vendégműsora volt 2004. május 26án este a Civil rádióban: Elhangzott Takács Tibor: Falfirka az aluljáróban, Sz, mint... és a Mi lesz velünk című verse,
és Székely Szabolcs: Vulkán
és a Reggeli kérdés.

ART'HÚR IRODALMI FOLYÓIRAT
A Halálélmény című írásom megjelent az ART'húr irodalmi folyóirat internetes oldalán. Ha ide klikkelsz elolvashatod

ARANKA PIROS AUTÓJA

Ez a novellám megjelent a Vakok Lapjában, nem véletlenül, hiszen a főhőse egy vak kislány. Az írás meglehetősen nagy visszhangot váltott ki a vakok levelezőlistáján. Az általános hozzáállás ez volt:

- Mi nem ilyenek vagyunk!

Ezt én nem is tagadom, de nem is állítom. Csak azt a történetet öntöttem irodalmi formába, amit a Vakok Iskolájának egy kedves tanára elmesélt. Itt olvashatod a novellát,

Ezer arc - ezer talentum

A fenti címmel indított el egy nyitott klubdélután sorozatot Reményik László.
A sorozat programjaira a következő meghívó invitál:
Sok szeretettel várunk minden érdeklődőt a Vakok Állami Intézete és az ötletgazda Reményik László "Ezer arc-ezer talentum" című rendezvényén.
Célunk, hogy hónapról-hónapra - minden hónap második keddjén - olyan személyek legyenek a vendégeink, akik tevékenységük, tudásuk, gondolataik, élettapasztalatuk révén szellemi munícióval tudnak szolgálni. Szeretnénk, ha mindez a párbeszéd jegyében válna valóra.
A PROGRAMOKRÓL hangfelvétel készül, ami kereskedelmi forgalomba nem hozható, viszont bárki számára ingyenesen hozzáférhetővé tesszük.
Helyszín: Vakok Állami Intézete.
Cím: XIV. Hermina út 21.
Vendégeink lesznek 2007. január 9-én: Kropkó Péter triatlonista, aki a profi sportolás mellett vall az emberarcú életszemléletéről is. Frank Tibor dandártábornok, aki nem mint a Kozma utcai fegyintézet parancsnoka lesz a vendégünk, hanem mint himalája-, szahara- és spartathlonfutó, egyben főszervezője a Bécs-Budapest szupermaratonnak.
Február 13-án: Bartus Antalné grafológus, a klinikai halál állapotából visszatért halál közeli élményt átélt emberek élményének és kézírásának vizsgálata. Albert Tibor aki Autóbaleset következtében a klinikai halál állapotába került.
Március 13-án: Kuminka Györgyné Temmel Anna pedagógus, aki előbb tanulója, majd tanára és igazgatóhelyettese lett a Vakok Általános Iskolájának. Ercsényi Judit pedagógus, Akinek tanórájából egy másodpercet sem tudnak elcsenni a gyerekek, szigorúságáért egyesek kedvelik, mások aligha, de pl. az osztálykirándulásokon mindegyikük jó fejnek tartja őt.

Tisztelettel: Reményik László
Tel: 06-1- 239-9738, E-mail: remlac@freemail.huHonlap: www.remlac.extra.hu


A honlapom állandóan fejlődik, most nem a tartalomra gondolok, hanem a programozási technikára. Amit a honlapkészítésről tudok, azt az Oktatóvideók.hu által forgalmazott oktató videókból (DVD) tudom. A php, a flash után, most a css stíluslapok programozába is beletanulok, aminek az eredménye hamarosan látható lesz a honlapomon, meg az általam szerkesztett Magyar Tengerészek Egyesülete, a G. S. Poseidon BT, tengerészképző központ, valamint a Hajóorvos.hu honlapokon is.

Amit a legutóbbi behajózásom alatt írtam:
(M/V Isartal, 2006.)
Ezeknek az elbeszéléseknek az ötlete akkor fogalmazódott meg bennem, amikor a Mocsárvirág című kéziraton dolgoztam, így aztán ami őket összeköti, az a reinkarnáció, a lélek újjászületése.

Tengerész szimfónia
Egy oroszlánnak mindig igaza van


Beszélgetéseim, véleményem, vitáim, olvasmányélményeim

Itt többnyire a Naplóimból kigyűjtött szövegeket találsz, a fenti szempotok szerint.

A MAGYAR NYELV HELYE A FÖLDGOLYÓN

Kosztolányi Dezső nyílt levele Antoine Meillet úrhoz, a College de France tanárjához
Az a helyzet, hogy kinyílt a bicska a zsebemben amikor elolvastam, hát úgy döntöttem, kiteszem a honlapomra mások okulására, úgy, ahogyan letöltöttem, amikor nyelvészeti írások után böngésztem az interneten. Nagyon tanulságos látni, hogy az a tény, hogy valaki tudósa egy tudományágnak, még nem jelenti azt, hogy a művelője intelligens, az egyetemi tanárság nem jelenti azt, hogy az illető értékes ember lenne és franciának lenni nemcsak azt jelenti, hogy gáláns, könnyed, udvarias és művelt valaki (egyértelmű: a rasszizmus nemcsak a színesbőrüek ellen irányulhat).

AMIT KÉTKEDVE FOGADOK

Az egyesítő elmélet természetfilozófiai vázlata. Írta és szerkesztette: Ungvári Béla

A könyvemhez kerestem a neten anyagot, amikoris belebotlottam ebbe a műbe. Érdekes volt, olvasmányos, elolvastam, és jól kidühöngtem magam a Naplóm lapjain, mert a napló erre is jó, ki lehet engeni rajta a túlnyomást...


JEZSUITÁK ÉS SZABADKŐMŰVESEK

Nagy Töhötöm munkájáról írok, a jezsuiták és a szabadkőművesek között töltött éveiről, de azt is tudni kell róla, hogy szembenállt Mindszenty hercegprímással, tehát aki híve az elhunyt főpapnak, az ne rám haragudjon azért, amit olvas majd. Itt olvashatod el...

IGAZOLT HIÁNYZÁS

Gondolataim Gerlóczy Márton: Igazolt hiányzás című könyve kapcsánMAFFIAREGÉNY

Elolvastam a Maffiaregényt, amiben az alvilág kitálal a szerzőnek. Hajón olvastam, és amikor hazajöttem 2002. augusztusában, csodálkozva láttam, tudomást se vesznek róla. Ez is politika: agyonhallgatni valamit... Ez a véleményem róla:

Ha Bartus Imre idejutna, akkor várom jelentkezését, mert múltkor egy format c: miatt elveszett a levele, ezért nem tudtam válaszolni.A MAGYAR DUNA- TENGERHAJÓZÁSRÓL

A magyar Duna- tengerhajózásról Katona Miklós írt könyvet. A könyv DDr. Capt. Juba Ferenc életútját kíséri végig, és eközben bemutatja ezt a tipikusan "magyar" hajózási módot, sok-sok fényképet közöl a korabeli hajóinkról. Itt olvashatsz róla.MÁS A VÉLEMÉNYEM

Itt azt olvashatod, hogy miben nem értek egyet Lukács Bélával, az akadémikus fizikussal a dogonok kapcsán. A könyv, amit elolvastam: Lukács Béla: Utazások térben, időben és téridőben című hallatlanul érdekes, tudományos, ismeretterjesztő munkája.ELMÉLKEDÉSEM

Ádámok és Éva?

Mi a kapcsolat egy UFO hívő oldal és egy nyelvészeti cikk között, aminek az a(z általam levont) konklúziója, hogy az ősember által kimondott legősibbnek tartott szó, a "tik" nem ujjat, hanem tyúkot jelent.NYELVÉSZETI KÖNYVÉLMÉNYEIMRŐL

Ha elolvastad már a Lys Chrisen írott első naplómat, akkor tudod, hogy indulás előtt a MEK-ről letöltöttem egy csomó olvasnivalót. Ezekről elmélkedem az alábbi linkeken. Ezek nem könyvkritikák, nem könyvismertetések, hanem a véleményem, és a gondolataim, amiket az olvasmány kiváltott belőlem. És sokat idézek olyan részeket, amik - véleményem szerint - mindenkit érdekelhetnek. Mindegyik nagy élmény volt. Várkonyi könyve hallatlanul olvasmányos tudományos igényű munka. Mindenkinek ajánlom, a könyv a MEK-ről letölthető.

Mózes, a tarot és a krampusz

alcímen azt írom meg, amiben úgy gondolom, hogy Várkonyi úr tévedett, bár a tévedés lehetőségét fenntartom magamnak is.

Várkonyi Nándor: Az írás és a könyv története
Várkonyi könyvében találtam az első nyomtatott magyar nyelvű szöveget:

O deucheoseeges zenth job keez
me'et magiar ohaitua neez
draagha genche neepeunknec
nag' eoreome ziueunknec.Szepesy Gyula: Nyelvi babonák

Szerinted helyesek az alábbi mondatok?

Tegnap, mire megérkeztem az új hajómra már teljesen be volt rakva..
Vagy ez: A törökök Mohácsnál megsemmisítő vereséget mértek a magyarokra az ezerötszázhuszonhat évben.
Esetleg találsz hibát ebben: Az élet terhe a vállaimra nehezedik...
Germanizmus-e vajon a fog + főnévi igeneves szerkezet: Két hónap múlva fogok kiszállni a hajómról.

Számomra a legnagyobb meglepetés a sorszámnév-tőszámnév "szabály" babonasága volt. Hiszen milyen gyakran halljuk ostorozni az ügyvédeket és bírókat, amikor pl. az 1976 évi törvényről beszélnek...

Mi a nyelvi babona? Ezt írja: "A nyelvi babona is tévhit. Terjesztői minden vizsgálódás és tájékozódás nélkül nyilvánítanak helytelennek olyan nyelvi eszközöket, amelyek a nyelv rendszere szempontjából teljesen kifogástalanok, és összhangban állnak a nyelvhelyesség általánosan elfogadott elveivel."
S hogy kik terjesztik? Íme: "Nyelvi babonát terjeszt az a nyelvész, nyelvművelő, író, tanár, újságíró vagy bárki más, aki helytelennek nyilvánít olyan nyelvi eszközt, amely a fenti nyelvhelyességi elvek értelmében nem hibáztatható." És azon is meglepődtem, hogy a páros szervek többes számának a használata is helyes a nyelvünkben. Ugyanis én eddig gondosan vigyáztam arra, le ne írjam: kezeim vagy szemeim... Nagy elégtétel lenne számomra, ha a könyvet elolvasná az a gépész, aki kioktatott a fog + főnévi igenév helytelenségéről... (Napló: 1995 President)

Azt hiszem, mindkét "elmélkedésemben" sok az idézet. Természetesen megtehettem volna, hogy a magam fogalmazásában mondom el, de ebben az esetben úgy érzem, hogy ez tudálékosság - esetleg nagyképűség - lenne részemről. A nyelvi babonák esetében pedig nem érzem a kompetenciát, hogy ezeket a "szabályokat" kinyilatkozzam.
Nautica volt a neve a fiumei magyar tengerészeti akadémiának. Horváth József hajóskapitány könyvét ajánlom... Az első hajózási törvényt Mária Terézia adta ki 1774 április 25-én. A felvilágosult uralkodó arra törekedett, hogy hajóin - a kereskedelmi hajókon is - az örökös tartományokból származó tisztek szolgáljanak. A hallgatóknak ösztöndíjat is alapított. A jelöltek előképzettsége nagyon változó volt, de legtöbbjük filozófiát is tanult korábban, sőt, képzett jogász is volt köztük. Az előírt képzés után kötelezően 3 év gyakorlat következett, s ezt az uralkodó 100 forint ösztöndíjjal könnyítette meg. Egy-egy hajótulajdonos több jelöltet is hajlandó volt a fedélzetre venni, ha azok kellően felruházottak, felfegyverzettek voltak, s meg tudták fizetni a napi 8 garas kosztpénzt. Idézet a törvényből:A 'Kormányszék' pedig gondoskodjon arról: hogy a' Hajókázás Tanítójának rendelésünk szerint megparantsollya, hogy a' hozzá utasított hajós Kapitányoknak szükséges oktatást adjon, (kiemelés a szerzőtől) és ha úgy kívántatik mappákat és egyéb eszközöket is beszerezzen, hogy ezeknek segedelmével annál bizonyosabban utazzanak...

HÚSVÉTI SZABAD-SÁG
Tagadom az erőszakot
És minden kényszert tagadok,
A jóság kényszerét is tagadom!
René Schilke: Tagadó eskü

Zöld erdőben jártam,
Kék ibolyát láttam,
El akart hervadni,
Szabad-e locsolni?
 - Szabad! - bólintott az állig felfegyverzett tengerészgyalogos.
Dzsalila felvette a tócsából a locsolócsövet és megtöltötte a húszliteres műanyag kannát ivóvízzel, s boldogan cipelte haza.

2003. április 26-án, Vizcaya.


STARTLAP ALOLDAL SZERKESZTŐ VAGYOK: A legújabb aloldalam a
Tengerhajózás.lap.hu, amit azért kellett létrehoznom, mert a
hajó.lap.hu már túl nagy volt, több, mint 800 link szerpelt benne.

És a többi lapom:
Múzeum.lap.hu
Galéria.lap.hu
Málta.lap.hu
Lengyelország.lap.hu
Világítótorony.lap.hu

Mexikói konyha.lap.hu
Amit az 58. születésnapomra kaptam...

HONLAPAJÁNLAT: Arany Viktor barátom, a valamikori tengerész, is írásra adta fejét. A Hitben hat című könyvének - melyben saját sorsát veti papírra - már két kötete megjelent. Mindenképpen ajánlani tudom a honlapján található olvasói leveleket, amelyeket cenzúrázás nélkül tett ki. Ha érdekel az ezotéria, akkor Viktor honlapján - könyvén kívül - sok-sok érdekességet találsz.

Látogatóim száma: