Akadálymentesített oldal
Néhány szót az oldalról:

Itt csak olyan recepteket találsz, amiket elkészítettünk. Van közte a feleségem alkotása, saját recept, de már a két fiam is beállt a sorba, a nagyobbik első saját receptjét már ki is tettem.
Nem tudom, ki hogyan van a főzéssel, én nagyon szeretek egy-egy délelőtött eltölteni a konyhában. Kísérletezek, és a családom a nyuszika (a kísérleti...). Az egészben az a szép, hogy már várják, mi lészen a kaja, mert ha apa főz, akkor a legtöbbször valami olyan várható, ami addig sose...
    Nem csoda, hogy kiötlök ételeket.
Az alapelvem az, hogy nem akarok a receptek mennyiségét tekintve más weblapokkal versenyre kelni, ezen az oldalon csak olyan recept szerepel, amit elkészítettem. Több saját is van köztük.
A képtárban hajószakácsokat örökítek meg, és hajóról hozott ételekkel kapcsolatos képeket találhatsz.
    Néhány, természetesen általam hasznos linket is közzéteszek.
karácsonyi szokásaink.

Nálunk a szentestének hagyományos fogásai vannak. Mivel édesanyám Kárpátaljáról származik, onnan hozta a vacsora fogásait:
Gombaleves, rántott hal. Nem tudom, hogy Munkácson mivel ették a halat, én csak arra emlékszem, hogy ezt majonézes krumplisalátával kell fogyasztani.

Az anyósom és apósom palócföldi, bár a két végéről jöttek, hogy Budapesten találkozzanak. Ipolysági szokásnak tartjuk (és nem tudom, hogy Bükkszent- erzsébeten ezt eszik-e ilyenkor), hogy a szenteste elképzelhetetlen bobajka, azaz mákos guba nélkül. Ezért mi is ezt készítjük el, hogy a kárpátaljai és a palóc hagyományok nálunk találkozzanak.

Első napi menü

Az első nap, mivel ez meghitt családi ebéd lesz, nem a hagyományokat nézzük, hanem azt, hogy ki mit szeret? Különben is, a pulyka nekem nem magyar karácsonyi étel, meg se fordult a fejünkben, hogy venni kéne. Ellenben egy gyönyörű kacsa vár a hűtőben, ugyanis az asszony ezt készít, mert nagyon szeretem, és 25-én az én kedvemre eszünk, hisz az utolsó négy karácsonyt hajón töltöttem!

Második napi menü.

Második nap az édesapámék jönnek, nekik valamilyen húslevest (asszem kacsából) készítünk, majd lesz egy spenótos hústekercs (darálthúsból) és emellé pulykamellfilé sajtban panírozva és tejszínnel leöntve, és megsütve.

Sümetény természetesen a világ legfinomabb bejglije lesz, azaz, ahogyan a feleségem süti.
A legfinomabb jelzőt csak családilag sajátítom ki, mert minden más férj alkalmazhatja a felesége alkotására...

Augusztus 24-én nagy elhatározást tettem:
le fogok fogyni! A nyáron - amikor a legsúlyosabb voltam -, 124,5 kilót mutatott az a fránya mérleg! Azt hiszem, itt volt az utolsó pillanat. Még aznap rákerestem különböző diétákra a neten, és találtam is megfelelőnek látszót: a 90 napos diéta névre hallgatót. A lényege, hogy a különböző táplálék fajtákat szét kell választani. Elkezdtem, és voltak nagyon sikeres napjaim, de voltak olyanok is, amit kudarcnak éltem meg.
A lényeg: fogytam 18 kg-ot!, mert a fogyókúra kezdetén a mérleg 119,8-on állt meg. Kicsit későn kaptam észbe, és nagyjából a felénél elkezdtem írni a "Fogyi-blogom", hogy maiul mondjam a naplót.
itt elolvashatod

Lengyel hajószakácsoktól kaptam a recepteket, amelyek itt következnek:OLAJOS FOKHAGYMA:
A megtisztított fokhagymát kis üvegbe teszed, rá étolajat öntesz amit fűszereztél előtte. A parancsnok szerint otthon provance-i fűszerkeveréket ad hozzá, Jan ennek hiányában kaprot tett bele.
Pár nap után fogyasztható. Ajánlom azoknak, akik szeretik a nyers fokhagymát, így a frissnek elmegy a vad ereje, és bűzleni is jóval kevésbé fogsz, ha így fogyasztod. És az olaja felhasználható főzéshez vagy salátához.
És nagyon finom...

Jó étvágyat kívánunk hozzá.

Mikola Haletsky receptjei
SPENÓTLEVES:
Ezt elkészítettem, a receptek között keresd a továbbiakban!

LENGYEL MÁRTÁS:
Sült halfiléhez készítte az alábbi mártást:
Vajon lisztet "kifehérítesz", kevés húslevessel a kívánt sűrűre engeded fel, 3 keménytojást egészen apróra vágsz, belekevered, és szintén apróra vagdalt főtt rákot keversz hozzá. citrom levével ízesíted, amikor kész, kaprot keversz hozzá.
(Szerintem a sót kifelejtette, amikor leírta a receptet.)

BARSZCZ (lengyel céklaleves, ukránul):
Céklát héjában félpuhára főzöd, meghámozod, kockára vágod. Szintén felkockázod a sárgarépát és 1-2 szem burgonyát (ne domináljon a levesben!).
Most hagymát dinsztelsz, hozzáadod a sárgarépát és a céklát, pár percig együtt tartod, felengeded húslevessel, bele a burgonya és vékonyra szeletelt káposzta. Tíz percig forralod.
Kész.

Jó étvágyat kíván hozzá: Mikola Haletsky az ISARTAL szakácsa (2005-06)

JAN BAJDAN RECEPTJEI

SÓSKALEVES (SZCZAJFOWA):
Vajon hagymát dinsztelsz, hozzáadod a sóskát, a kockára vágott sárgarépát, meghinted egy marék rizzsel. Húslevessel felengeded, hozzáadsz némi karajcsontot, vagy pár kósza csirkeszárnyat, fűszerezed: kapor, só, bors, citromlé, babérlevél.
Ezután a keménytojást belevagdalod a levesbe.

UBORKALEVES (OGURKOWA) :
Két sárgarépát egy fehérrépát öt-hat szem krumplit, kevés pórét olajon megdinsztelsz, felengeded fele mennyiségű húslevessel (leveskockából) mint amennyi levest akarsz, (vagy vízzel és teszel bele némi csirkeaprólékot), ha felforrt, akkor belereszelsz két-három ecetes uborkát, ugyanannyi tejet adsz hozzá, mint a húsleves volt, ha a zöldség puha, leveszed.

HALLEVES (tengeri halból):
Apró kockára vágsz egy kis fej hagymát, egy darab pórét, két-három darab burgonyát, és egy fehérrépát. Vajon megpirítod, felengeded fél liter húslevessel (kockából) és három deci tejjel. Sózod, egész borssal, babérlevéllel fűszerezd. A halat kifilézed, beleteszed a levesbe. Vigyázz, szét ne főjjön, amikor megfelelő, vedd ki egy tányérra. Vedd le a levest, és az egészet passzírozd át, vagy turmixold simára. Ezután felengeded megint tejjel, habosra kevered, közben kevés citromlét is adsz hozzá. Amikor összeforrott, kapcsold le a gázt, és adj hozzá zsenge zöldborsót és kockára vágott fiatal sárgarépát. A halat kockázd fel, és óvatosan tedd bele a levesbe. Jan a zöldborsó és aprósárgarépa konzervet használt, ezt nem kell főzni, ha nyerset használt, akkor persze meg kell főzni. Ha szereted, tehetsz bele gombát is.
A leves természetesen elkészíthető édesvízi halból is.
Jó étvágyat kíván: Jan Bajdan, aki az Isartal szakácsa volt 2006-ban.

Szereted a Bajai halászlét? Vagy a Mohácsit? Mert én nagyon... Az életem egy részét Kisnyárádon töltöttem. Ez egy pirinyó falu Baranyában, ahonnan Mohácsra jártunk mindenért, s ekkor átmentünk a legszebb nevű magyar falun. Ez LÁNYCSÓK, szép név, nem? Na, de halászlé az, amiről most beszélek, azaz nem...
Hanem a gyufatészta! Ugyanis ezen a környéken, akárcsak a szemközti Baján tésztával eszik a halászlevet. És ez milyen finom! Először a tányérba halmozzák a tésztát, és arra szedik a levet. És másodszor is, és csak utána kezdik eszegetni a tálban maradt halat. Ennek az az oka, hogy a halászlé elkészítése igen egyszerű, finom is, de hát energiát a munkához bizony nem sokat ad... Így kitalálták, hogy tésztát tesznek bele. Ez persze más, mint bármely levestészta. A napokban gyúrtam a halászléhez, s hogy tudd, hogy hogyan, készítettem több, fotót is.
Nézd meg, csak egy klikk!

Paprikabor

A borba belemorzsolok pár darab száraz cseresznyepaprikát és ezt használom ott, ahol csípőset akarok, főleg a wokban való sütésnél. Jobban szeretem, mint bármelyik chilipaprikaszószt, mert itt tudom, hogy mi van benne! A boltiban mindenféle E-adalék (itt egy linkgyűjteményt találsz az E adalékokról), és ráadásul annyiféle forog a piacon, hogy amíg a megfelelő erősségűt megtalálom, egy csomó ócskaság kerül haza. Az a baj ezekkel a bolti szószokkal és mártásokkal, hogy nincs köztük elég erős, legfeljebb csak pikáns.

Zsureket, lengyel levest készítettem, és ehhez elkészítettem a kvaszt, de azt hiszem, a lengyelek másként nevezik az erjesztett kenyérből készült kovászt. Ha az EU kvaszügyekben illetékes biztosa meglátja a savanyúlégyáramat, valszeg bezáratná, de ez engem nem érdekel, egy jó kis zsurek többet ér bármiféle diplomáciai bonyodalomnál!
Hosszas nyomozás után megszereztem a receptjét! Itt van, meg oldalt is, ott srégen fent...

Egyébként az asszony azt mondta, olyan, mint a rakottkrumplileves...

GÜNÜN YEMEGI

Egy török recept, az 1996-97-ben írott naplómból.

1996. június 18. Kedd. Fogyózom. 110,6 kg. Vagyok. Reggelire két szelet parizer, fél paradicsom. Tízóraira a kávéhoz két ropi. Ebédre egy tányér tojásleves. Másodiknak slt hús tört burgonyával (a többieknek, én csak nézem).
Vacsorára már nem is néztem, hogy milyen jóízűen esznek. Hajjaj! Ha én most menő TV riporter, műsorvezető, bemondó lennék, azt mondanám, hogy: - Jut eszembe! - de nem vagyok, tehát:
- Erről egy török TV műsor jutott az eszembe. Még Ege Gübrében láttam. Egy szép termetes asszonyság adta elő, a következőt:
   Készítünk egy só-víz-liszt tésztát, platnin hat lepényt sütünk belőle. Elkészítjük a tölteléket: 60 dkg. darált marhahúst vajra felteszünk, átforrósítjuk. Hozzáadunk két fej karikára vágott vöröshagymát. Sózzuk, borsozzuk, majoránnával hintjük, és durvára vágott 4-6 gerezd fokhagymát adunk hozzá. Egy kanál pirospaprikával megszórjuk, végül sok petrezselyemzöldet adunk hozzá. Tovább pároljuk, és amikor majdnem kész, két kanál paradicsompürét keverünk bele. 
    Az első lepényt egy tálra tesszük, megkenjük a töltelékkel, majd a következőt, és így tovább. Ha elkészült négyfelé vágjuk, tányérra helyezzük, és bőven megtejfölözzük, amibe előzőleg fokhagymát kevertünk. 
    Azért ez nem semmi!
Günün yemeginek hívják, és a műsorvezető jól befalta a szemünk előtt

Vajalunk címmel novellaszerűen megírtam, hogyan kell házi vajat készíteni

- Na, gyere ide, édes fiam -, hívott a papa. A hangja szokás szerint titokzatos volt, így aztán nem tudtam megfejteni, hogy vajh, miért vagyok fontos most a számára. A hangsúlya már rég nem volt fenyegető, mint hajdanán gimnazista koromban. Mostanában a felfedezők ujjongását, és az újra-felfedezők homlokra csapását vélem felfedezni eme jól ismert mondatokban. Kíváncsi voltam, most vajon mit "újra fedezett fel...". Ezért félretoltam egyetemi jegyzeteimet, és okosan néztem rá, mert tudtam, ettől hamarosan igen közlékeny lesz a papa.
- Mondd, tudod te egyáltalán, hogyan készül a vaj?
Mivel a jogi egyetemen nem volt igazán kérdés a felvételi során, valahogy nem fektettem rá megfelelő hangsúlyt a felkészülésem során, és az egész éves tanulmányaimban se jelentkezett a vajkészítés a római jog ágaiban és bogaiban, így most nem tudtam válaszolni a papának, úgy, ahogyan a témát alaposan ismerő másodéves jogászhallgatótól elvárható lett volna.
- Hát, valami téglanyomó ketyere fóliába nyomja, aztán elvesszük a szupermarket megfelelő polcáról -, mondtam, mert nem akartam teljesen tudatlannak tűnni, mert a papa mindig elvárta, hogy autodidakta módon ismerjük mindazt, amit ő hosszú élete folyamán itt-ott felcsipegetett...
Reakciója az elvárásaimnak megfelelő volt. Ajka lebiggyedt, és csak annyit mondott: - jellemző! Bár, honnan is tudhatnád... - folytatta meglepő engedékenységgel, és tudtam, ennek valahol a közeli jövőben meglesz a bőjtje. Nem is kellett sokáig várnom. A papa fátyolos tekintettel meredt a múltba, ami valahol a jobb fülem mellett 62,37 fokos szögben volt, ahol általában a Miss Februárt tartom a Playboyból a falra kiszögezve.
IGAZ, HOGY FOLYTATÁST ÍGÉREK, DE ELŐLRŐL KEZDHETED OLVASNI... FOLYTATÁS

EGY MEGSZÍVLELENDŐ TANÁCS, MIELŐTT FŐZNI KEZDENÉL

Idézet Lénárd Sándor: A római konyha című könyvéből. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 1986. 9. oldal.
A parasztasszony a kastélyban
A szegény paraszt feleségét mindig felhívatták a kastélyba, ha nagy vendégség ígérkezett. Segített akkor ott a szakácsnak, aki maga is igen nagy úr volt. A parasztasszony fát aprított, krumplit hámozott, baromfit tisztított, tortakrémet kevert - aztán odahaza mindenről beszámolt hites urának.
    - Micsoda dínomdánom volt megint! Micsoda lakoma! Befejezésül eperkrémes torta! Bizony, a gróf urak mind a tíz ujjukat megnyalták utána! 
   A paraszt hallgatja csak, hallgatja megannyiszor ezt a történetet; egy szép napon aztán vége szakad a türelmének, és az asztalra csap, és így kiált: 
   - Nohát, egyszer már én is kérek eperkrémes tortát!
   - De édes uram - így a parasztasszony -, nincs hozzá eprünk!
   - Van aszalt körténk épp elég! Csináld körtével!
   - Jó, de vajunk sincs a krémhez!!
   - Akkor csináld zsírral!
   - Honnét vegyem a szép fehér lisztet? Csak az a fél zsák rozslisztünk maradt!...
   - Megteszi. Csináld hát rozsliszttel!
   - No és a tojás? Tizenkét tojás!
   - A mindenségit neki, hát veletek asszonynéppel sehogy se boldogul az ember? Mondtam asszony, nekem torta kell, eriggy a konyhába, de egy-kettő!
   A parasztasszony nekiáll, szitál, kever, süt, vár... aztán szó nélkül visszatér a tortával. Az urának sincs kedve a szónoklatokhoz. Csak levág egy szeletet, beleharap, majszolgatja, majd leszögezi: - Látod, elkészült! - És lassan hozzáteszi még: - Csak azt nem tudom, mit kell ettől a gróf uraknak az ujjukat nyalogatni!

Érdekel az egész könyv?

Itt van, nézd meg!

Itt receptek következnek, egyelőre ömlesztve, ahogyan elkészítettem, és kitettem a világhálóra. Nektek ez nem a legjobb hír, de ígérem, hamarosan rendszerbe foglalom, és akkor könnyebb lesz eligazodni.

A legfrisebb receptek mindig legfelül találhatóak, és a régebbiek értelemszerűen egyre lejjebb kerülnek. A receptért klikk a nevére.
Ma egy receptet tettem ki: Pacsitírleves ami ünnepek utáni maradékokra épül. Ha megnézed, megtudod, mi is az a pacsitír!
Ünnepek utánra: pacsitírleves
Majonézes (nyers) céklasaláta
Karácsonyi vendégváró falatok
Argentín kukoricás csirkesaláta
Csirkemáj pikáns bundában
Kagylóleves 2 - kicsit másképpen
A Charlotte torta nem vész el, csak átalakul, avagy a konyhai hülyeségem igaz története...
Kagylóleves
Tészta szójamártásban
Currys, hagymás mártással a tészta
Svédhal, azaz halszeletek paradicsomos gombával
Mákos csirke
Csalamádés lencseleves vagy vegetariánus eintopf
Sztrapacska
Sült csirkeszárny
Pulykamell tekercs
Nyakleves tojáskocsonyával
Spenótleves
Pizza
A pizza hozadéka a kenyér...
Karaj sült csöves kukoricával és salátával
Kacsacomb kefíres salátával
Kenyér, teljes kiőrlésű lisztből, élesztő nélkül
Szilvás máj
Írós sárgatál indiai módon
Sóskúti boronáshús
Kapros-túrós lepény
Szalonnás szalvétagombóc
Édes sütőtökleves, hiszen most van a szezonja...
Márton napon libacombot ettünk, mindegyiken egy szép szelet alma is megsült...
A libacombhoz pezsgős káposztát készítettem, amibe pár szem szőlő is került...
Pikáns ragu, amit magam ötöltem ki, hogy a hús főzővizét ki ne kelljen önteni.
Matrózkolbász
Paella, népszerű spanyol kaja
Húsos-gombás töltött zeller
Gombás gombóc burgonyaágyon
Tengeri hal Nimródtól
Rokfortos sajtleves
Narancsos borjú francia burgonyapürével
Almás-sajtos sertészszelet
Mrs. Owens chilije (mexikói)
Frijoles negras - fekete bab (kubai)
Tortilla guacamoléval - mexikói
Kukoricás burgonyalepény - köret
Almás műzlirétes
Spenótos palacsinta
Köret rántotthalhoz
Istenek levese (isteni!)
Frutta del mar - szerintem
A tengerész búcsúvacsorája (spagetti)
Kelet texasi vörös chili
Vajkészítés
Sertéssült köményes bormártással
A feleségem keksztortája
Almás csirkeleves
Szudzsuk - albán desszert
Sajtos hagymaleves Toulouse-Lautrec módra
Vörösboros borjúragu
Marhapörkölt sajtos, tejfeles tésztával
Sprotnis palacsinta (feleségem találmánya)
Töltött kenyér
Sajtleves 1 (azért 1, mert lesz még belőle...)
Paprikás kifli
Főzzőnk kínaiul...
Pácolt nyúl dióval és olivával
MITITEI - román finomság
Hideg sárgadinnyeleves
Tésztasaláta pulykával
Zurek - lengyel leves
Bigos - lengyel "székelykáposzta"
Wokban készült vacsora (kínai módra)
Hússal töltött alma (Encsitől)
Vörös tofu (saját, wokban készül)
Magyaros woksertés (saját)
Csirkeszárny pikáns mártásban
Bundázott csirke pekingi módra
TIPP: gombát is készíthetsz így
sőt a karfiol is ízesebb, mintha rántod!
Currys, barackos pulykamell
Sajtleves háziasan
Bársonyos négygombaleves
Sült haldarabok citrommártással
Rántotthal citrommártással
Firenzei spegetti
Currys csirke Lys Chris módra
Tejfeles karfiolpaprikás (saját recept)
Barscs, egy lengyel kaja
IMQARRUN FIL-FORN (máltai recept)
Csikós chili (saját recept)
Hideg meggyleves
Eperleves hidegen (saját)
Hideg joghurtleves bolgár recept
Egérke, mint köret
Egérke, mint édes süti
Citromos csirkesült
Csípős savanyú leves
Zöldséges, kolbászos rakott rizs
Könnyű chili hússal
Kukoricás és sajtos chili
Óbudai chili
Óbudai tengerész chili(saját recept)
Almás chili (saját recept)
Popeykocka Orly módon (saját recept)
Kukoricaleves
Paprikáskrumpli - szeintem
Hagymaleves croutonnal
Nyoloc és félvezér tokány
Hideg töltöttkáposzta
Currys csirkével töltött sült tészta
Puszta steak
Édes-csípős metélt tészta(saját recept)
Sült rizs
Sütőtökleves gyömbéres pirítssal(saját recept)
Baklava
Parlava (saját recept)
Részeg rizs (saját recept)
Oldal tetejére
websas.hu



Látogatóim száma: