Honlapverzió
v11.00
A honlapon található minden anyag szerzői jogvédelem alatt áll. Ezek felhasználása csak a szerző előzetes engedélyével történhet.
© Székely István 1997-2016

Ákos György - Horváth József:
Amerre szél visz, s hullám utat ád.
Avagy: magyar tengerészek a világ óceánjain, vitorlák alatt

A könyv azokat a magyar tengerészeket tárgyalja, akik osztrák, osztrák-magyar vagy külföldi kereskedelmi vitorlás hajókon szolgáltak, valamint ezen hajók történetét.
Az első rész részletes összefoglalót nyújt Fiume és környékének történetéről, az osztrák, illetve az osztrák-magyar tengerészeti hatóságokról, és az Adria észak-keleti felének tengeri kereskedelméről. Ezen túlmenően, rész-fejezeteket találunk a Monarchia hajóépítéséről, a különböző hajóengedélyekről (kis-, és nagykabotázs, hosszújáratú hajó), a vitorlás hajó típusokról (beleértve a lokális típusokat is), hajózási társaságokról és hajótulajdonosokról, különös tekintettel Fiume környékére. A hajóköbözésről, a vas és acél kereskedelmi vitorlásokról, valamint a hajóportré-festészetről (belföldi és külföldi festők, kegyképfestők) szóló további fejezetrészek segítik az olvasót a téma jobb megértésében. Olyan speciális kérdésekről is szó esik, mint a magyar nevű vitorláshajók, vagy az ágyúk használata kereskedelmi vitorlásokon. A könyv részletesen tárgyalja a vitorlás hajókon zajló életet, és azt számos eddig nem publikált, vagy már elfeledett emlékiratból vett idézettel illusztrálja.
A második részben, több mint 40 alfejezetben, olyan osztrák, illetve osztrák-magyar vitorláshajók sorsa jelenik meg, amelyeken magyar tengerészek szolgáltak, hajósuhanctól kapitányig, valamint azok rövid életrajzai. A híres magyar tengerészek között olyan neveket találunk, mind Maderspach Sándor hajóskapitány, vagy Kehrer Rudolf, akinek pályáját lépésről lépésre követhetjük. A hajótulajdonosok között olyan híres nevek szerepelnek, mint a Cosulichok, vagy a Poschichok, de találkozunk magyar hajósgazdákkal is, mint Vasváry László kapitány (SZEGED), vagy Patkóczy Lajos (PADOSA).
A harmadik rész 17 alfejezetben tárgyalja azokat a magyar tengerészeket, akik külföldi vitorlás hajókon szolgáltak (Kompolthyak [apa és fia], Thurzó Gyula stb.), és megismerkedhetünk olyan híres vitorlás flottát működtető cégekkel, mint a német Laeisz és Woerman hajóstársaságok. Ezt a részt máig fennmaradt múzeumi vitorláshajók (PEKING és STAR OF ALASKA) eredeti színes fotói egészítik ki.
A szép kiállítású, 288 oldalas, A4 formátumú, keménykötésű könyv számos eredeti, eddig publikálatlan dokumentumokkal, valamint korabeli hajók fényképeivel és fekete-fehér illetve színes hajóképekkel van bőségesen illusztrálva.

Ára: 5560 Ft + ÁFA

Beszerezhető megrendeléssel:
Ákos György: 30-9965-919
Horváth József Kpt.: 20-9559673
Linkajánló:  A Magyar Huszár honlapja  Viribus Unitis, az Osztrák-Magyar monarchia hadihajója  Hajó.lap.hu  Mexikóikonyhal.lap.hu

Ha szeretnél te is csatlakozni, kattints az ikonra