Honlapverzió
v11.00
A honlapon található minden anyag szerzői jogvédelem alatt áll. Ezek felhasználása csak a szerző előzetes engedélyével történhet.
© Székely István 1997-2016

AMIT A PADLÁSON TALÁLTAM


avagy
egy házfelújítás kincsei...
Végzés, 1898 október 12-én írtak!

Ez egy örökösödési rend megállapításáról szól. Ez azt bizonyítja, hogy a házunk az 1889-ben elhunyt tulajdonosé volt, így jó esély van rá, hogy legalább 150 éves a kis vályog parasztház!
Első világháborús emlékkép, Vilmos császár, Ferenc Jóska, Mehmet török szultán és I. Ferdinánd bolgár cár.

Emlékkép

A padlásfeljáróban volt a kép, koszosan, bekeretezve, törött üveggel. És benne a fénykép, az első világháborúból (amit persze akkor még nem tudtak, ezért a szöveg: Világháborúról. Majd a következő után kezdik sorszámmal ellátni. Remélem, a II. egyben az utolsó is.Emléklap

Ez az emléklap ugyanzé a honvédé, akié az emlékkép is. Ha jól megnézed, a lovaskatona feje helyén fénykép van.

Elöltöltős pisztoly elsütőszerkezetének egy darabja.

Úgy gondolom, ez egy elöltöltős pisztoly elsütőszerkezetének egy része.


Vajon, ez hogyan kerülhetett a födémdeszkázat közé? Ki elől dugdosták? És hol van a hozzá tartozó fegyver? Ha tévedek, és valaki tudja, hogy ez valójában minek a mije, az megírhatná, szívesen venném.

Egy palack Kisbérről. Az üvegen nyomott felirat: Eislitzer Mór és Fia, Kisbér. Az üveg súlyus, az alja vagy másfél centi vastag, a nyaka elég szűk. Csak találgathatok, hogy mi célt szolgált? Azt hiszem, valamilyen konyhai üveg lehetett. Én ha alaposan kitisztítottam, és kifertőtlenítettem, a legnemesebb célra használom majd: pálinkát tartok benne.


Egy palack, Kisbérről.Vételi jegy, kiállította: Állatforgalmi Központ mint szövetkezet

A "VÉTELI JEGY a beszolgáltatási kötelesség teljesítésébe..."; így kezdődik a nyomtatott szöveg, és meg voltam győződve, hogy ez is abból a korból való, amikor a padlásokat söpörték tisztára és... no de ne politizáljunk, mert ez ma már senkit nem érdekel... Egy borjúról szól, ami 47 kilós volt, és nem Rákosiék állították ki a papírt, mert a dátum: 1943 XI. 24.
Én ebből tudtam meg vén fejjel, hogy a II. Világháború alatt is volt beszolgáltatási kötelezettség (csak akkor fizettek is a jószágért, no de ne politizáljunk...)
Felszabadulási munkaverseny felhívás 1960-ból.

Felszabadulási munkaverseny felhívás 1960-ból.

A Tatai Moziüzemi Vállalat igazgatójának és Sz.B. elnökének felhívása Felszabadulási munkaversenyre. Olvasd el, és röhögj...


Ha hiszed, ha nem, ez egy citera
Engem valójában meghatott ez a citera. Láthatod, deszkából szögezték össze, kezdetleges, "házi" kivitelű. De mennyire szerethetett nótázni az (a szegény ember), aki egy ilyen hangszert fabrikált magának?

Katonaláda az I. Világháborúból.

Csak feltételezéseim vannak, de azt hiszem, igazam van, amikor azt mondom, hogy ez a katonaláda az első világháborúból való! Nyilván annak a bakának a ládája, akinek az emléklapját is megtaláltam.
Kohinoor padlóviasz, ezt a szocializmusban palackozták, mert ugye 6 forint az ára, és ez a hatvanas évek végére utal. Én emlékszem, hogy édesanyám "beeresztette" vele a padlót, és utána mehettem fényesíteni a lábra szerelhető kefével, ami nagyon jó játék volt.
Mosdóedény a 19-ik századból

Mosdótál


Mosdóedény a 19-ik századbólMosdótál


Ez egy gyönyörű mosdótál, eddig csak filmeken láttam, most találtam a padláson. Megvan a hozzá tatozó cinből készült kecses, fedeles kancsó is, csak nehéz elővenni. Az egyedüli baja az, hogy eltört. Arra gondoltam, hogy levágom a törött részt, mögé tükröt helyezek, és akkor szép kerek lesz!
Mosdóedény a 19-ik századból
Vesta pasztás doboz fedele

Vesta paszta

Jó lenne tudni, hogy ezt a Vesta pasztát vajon mire használhatták? Aki tudja, az megírhatná! Előre is köszönöm.


2013.05.17-én kaptam egy ímélt egy kedves ismerősömtől, és benne a linket: Bártfai Veszta. Itt található az Európai Pantheon. A bevezetőben ezt írják: "Az európai kultúrát megalapozó-meghatározó istenek tárgyakba roskadt alakzatai. Az elrajzolt arcú istenek 25 évi gyűjtés után Európa 37 országából közel 180 változatban sorakoznak fel. Az elfeledett európai istenek jelenkori lenyomatai nem egyebek, mint köznapi kacatok és konzum-idolok. Már az európai politikai és gazdasági föderáció előtt is megvoltak, ahogy mondani szokták, az utcán hevertek, a kutya sem vette észre őket. S jelként még akkor is meglesznek, amikor az Uniónak már híre-hamva sem lesz." Itt megnézheted a Veszta dobozomról tudni illőket.
Három szentkép, egyre kissebbedő méretben

Üvegképek


Ezeket az üvegképeket is megtartom, kár, hogy a középsőnek, a Házi Áldásnak a szövege viszonylag rosszul olvasható.
Linkajánló:  Limba.com  Navigare Magazin  Viribus Unitis, az Osztrák-Magyar monarchia hadihajója  Hajó.lap.hu  Haditengerészeti múzeum Velence  Trieszt - (a tengerészek tudják, miért van itt!)

Ha szeretnél te is csatlakozni, kattints az ikonra