Honlapverzió
v11.00
A honlapon található minden anyag szerzői jogvédelem alatt áll. Ezek felhasználása csak a szerző előzetes engedélyével történhet.
© Székely István 1997-2016
Nyitó oldal ahol
mindenféle információ van
A legújabb receptek
90 napos diéta, kúrák
KONYHAI EGYPERCESEK
Hajószakácsokról
Előételek
Levesek
Zöldségételek
Saláták
Szárnyas
Sertéshúsból
Marhahúsból
Chili... chili... chili!
Halak és mindenféle
tengeri herkentyűk
Vegyes receptek
aminek még nem érdemes kategóriát létrehozni
Tésztafélék
Édességek, sütemények, desszertek

Programajánló:

HAJÓSZAKÁCSOKRÓL


Akikkel hajóztam: szakácsok vagy főzős tengerészek
Szergej - Johanne - 2009 május - augusztus
Szergej
Szergej a Johannéról
Szergej rendkívül finom brigantyinát készített.
Brigantyina

Darált halat fűszerezett, egy kis darab vajat belegöngyölt, az oldalába kenyérkockákat nyomkodott és kisütötte forró olajban. Hozzá tört burgonya és saláta dukált.
Dimitar Rusinov - Johanna C 2008.02.03-ig.)
Dimitar tálalja a karácsonyi vacsorát. Ő volt a Johanna-C-n (a második behajózásomkor) az első szakács, a behajózásomtól január végéig.
Dimitar Rusinov a Johanna-C szakácsa 2007-08 között.
DIMITAR REGGELIJE:
Dimitar készítette reggeli
Ezt persze csak én hívom így. Nem tudom, mi a neve, de borzasztó egyszerű: leveles tésztába sonkás rántottát tett, és megsütte. Hát mind a tíz ujjamat megnyaltam utána. Készítheted túróval, vagy sajttal is, vagy meg. Azaz túróval meg sajttal.
DIMITAR HALA:
Dimitar készítette tengeri hal
Vastagra szelt burgonyát lerakott a kivajazott tepsibe, arra is vajdarabokat szórt, rá halszeleteket tett, az egészet beborította sajttal, erre pár savanyú uborka szeletet helyezett. Megszórta kaporral (ezt álmodtam, mert nincs kapor, de azt mondta, ha lenne, akkor tenne rá!), sózta, borsozta, és megsütte. Fejes salátához kevert kevés uborkát, és azt is mellé tette.
Andrzej Paczynski a Clipper Caraibesen (1999) hallatlanul finom kuszkuszt főzött!
Andrzej Paczynski a Clipper Caraibesről
Horinka Horác, a Priwall szakácsa mutatja azt a húst, amit nekem fog megsütni! (2001)
Horinka Horác ezt a húst nekem sütötte!
Horáctól kaptam a Puszta steak receptjét.
Für Kálmán, a Priwall szakácsa mutatja a frissen sütött kenyeret! (2002)
Für Kálmán a Priwallról a frissen sütött kenyérrel!
Jan Bajdan az Isartalon 2002-03-ban és 2006-ban főzött. Az egyedüli szakács, akivel kétszer hajóztam.
Jan Bajdan, aki az Isartalon főzött
Staszu az RMS Andromedáról. Szerettem a főztjeit. (2003-04)
Staszu az Andromedarol
Jacekkal a Lys Chrisen éppen pupapartit tartunk. (2004-05)
Jacek a Lys Chrisről
Grzeszek Holeksa a Lys Chrisről.(2005)
Grzeszek Holeksa a Lys Chrisről
Mikola volt az Isartalon 2005-06-ban az első szakács.
Mykola Haletsky az Isartalon főzött
Romek nem szakács volt, de itt isteni rákot készít, megértdemli, hogy itt legyen! (2005)
Romek az Isartal gépésze itt rákot mesterkedik
Vitold - Transmar - 2010 május - augusztus
Vitold
Vitold a Transmarról
Amit még egy ukrán szakács se adott a legénységnek, az a kvasz. Vitold rendszeresen 15 litert készített, és mondhatom, rendkívül ízlett. Mindenkinet tudom ajánlani, nyáron felséges üdítő. Ízlés szerint készítheted kesernyéstől édesig. Nagyjából 1% alkoholtartalmú ital.
Kvasz (15 liter)

Egy félkilós fekete kenyeret kockákra vágsz, tepsiben, sütőben kissé megpirítod. (ettől a kvasz sötétebb színű, ha fehér kenyérből csinálod világos lesz). A vizet felmelegíted (kb. 40-45 fokosra) feloldasz benne egy kiló cukrot (a cukorral kísérletezhetsz, ha többet adsz édesebb, ha kevesebbet kesernyésebb) majd egy kocka élesztőt vagy egy kávéskanál szárítottat vízben feloldva hozzáadod. Ráöntöd a kenyérre (vagy a kenyeret adod hozzá, látod tágak a lehetőségeid), alaposan felkevered, és meleg helyen tartod letakarva (de nem lezárva), három-öt napig. Három nap után megkóstotlod, és amikor már jó (kissé alkoholosan pezseg) leszűröd és palackokban hűtőbe teszed. A visszamaradt trutymóra langyos vizet öntesz, és kiérleled. Még egyszer felhasználhatod az aljat, majd a felét kidobod, a másik részt kiegészíted fele alkotórészekkel, és újra három alkalomra való kvasz alapod van.
Szása - Johanne - 2008 október
Szása készíti a rántott húst
Szása a Johannéról


Szása a rántotthús tojásába fűszereket kevert, majoranna, petrezselyem, rozmaring, és ez rendkívül ízletessé tette a húst.
Oleg Omelcsuk - Johanna C - 2008 február 4-től
Oleg a konyhában, egy pupabuli előkészületekor
Oleg Omelcsuk a Johanna C-ről
Hering subában: (Szelegyka pod suboj)
Hal, subában
Sajnos a receptet oroszul kaptam meg, és előbb le kell fordítanom, de ez is hamarosan bekövetkezik'
Csibureki:
Csibureki, darált hússal töltött lángosféle
Készíts fűszeres darálthúst: a sertéshúst jobb, ha nem darálod, hanem egészen apróra aprítod késsel. Adj hozzá apróra vágott hagymát, annyit, amennyi a hús, sózd, borsozd, ízlésed szerint fűszerezd. Készíts só-víz-liszt tésztát, tegyél bele egy kevéske étolajat, 2-3 órára tedd hűtőbe. Ezután darabold fel, nyújtsd vékonyra, 1-1 lap felére tegyél egy adagot, hajtsd rá a másik felét és forró olajban süsd ki. A tészta azért legyen hideg, mert így jobban hólyagosodik a forró olajban, ezt Olegtől tanultam.
Mikola Haletsky receptjei
Mikolával az Isartalon 2005 szilveszter estéjén.
Mykola Haletsky az Isartalon főzött
SPENÓTLEVES:
Ezt elkészítettem, a receptek között keresd a továbbiakban!
LENGYEL MÁRTÁS:
Sült halfiléhez készítte az alábbi mártást: Vajon lisztet "kifehérítesz", kevés húslevessel a kívánt sűrűre engeded fel, 3 keménytojást egészen apróra vágsz, belekevered, és szintén apróra vagdalt főtt rákot keversz hozzá. citrom levével ízesíted, amikor kész, kaprot keversz hozzá.
(Szerintem a sót kifelejtette, amikor leírta a receptet.)
BARSZCZ (lengyel céklaleves, ukránul):
Céklát héjában félpuhára főzöd, meghámozod, kockára vágod. Szintén felkockázod a sárgarépát és 1-2 szem burgonyát (ne domináljon a levesben!).
Most hagymát dinsztelsz, hozzáadod a sárgarépát és a céklát, pár percig együtt tartod, felengeded húslevessel, bele a burgonya és vékonyra szeletelt káposzta. Tíz percig forralod.
Kész.

Jó étvágyat kíván hozzá: Mikola Haletsky az ISARTAL szakácsa (2005-06)
Ciorba de burta
Román pacalleves Cristian Vulcantól:

Egy nagy lábasban rotyogott a pacal. Annyi vizet tett rá, hogy ellepje, mellé két fej negyedekbe vágott hagymát és két sárgarépát darabolt fel. Nem sózta! Héttől fél tizenegyig rotyogott, a vizet pótolta, majd a pacalt kivette, apró csíkokra vágta, a főzővizet leszűrte, a hagymát és sárgarépát kidobta. A felcsíkozott pacalt beletette egy lábosba, majd jött a sűrítés: személyenként három tojást vett, csak a sárgájára van szükség. Belecsepegtetett kevés ecetet (ez azért kell, hogy ne álljon össze a tojás majd a levesben, egy evőkanálnyi volt), jól elkeverte, majd tejfölt adott hozzá, nyolc személyre fél litert számolt. Simára keverte, és lassan belemerte a levest, szintén állandóan kevergetve. Na, most lehet megsózni, és ráönteni a pacalra.
Közben elkészítette az "arcot": egy sárgarépát finomra reszelt, olajon megdinsztelte, a répát kidobta, és a színes és ízes olajat majd a kimert leves tetejére önti, ezzel "arcot kap" a leves.
Közben elkészítette a fokhagymás lét: egy fej fokhagymát összezúzott, megsózta, vizet engedett rá, egy kiskanálnyi ecetet adott hozzá, elkeverte. Ezt a leves mellé adja, és ki-ki annyit használ, amennyit szeret, akar, amilyen az ízlése! Az asztalon volt még borecet és bors az ízesítéshez. Azt ajánlotta, hogy készítsek hozzá pirítóst, és azzal egyem.
Román halleves:
Zöldpaprikát, hagymát és paradicsomot kockára vágni, fel kell tenni főni, kevés olajjal és petrezselyem zölddel, és még nem sózni. Az apróra kockázott burgonyát később bele. Amikor majdnem jó, egy kanál paradicsompürét, vagy levet, de legjobb a meghámozott és összetört paradicsom. A végén bele a különböző halakat, nem kell sok főzés. Halat ki, a levet besűríteni: két tojáshoz kevés ecetet adni és felverni, és lassan a levesbe csurgatni, állandó keverés közben. Rámered a halra, friss petrezselymet szórsz rá. Egy halász nem tesz bele sárgarépát, mondta Krisztián, ebből azt vonom le, hogy mások esetleg igen. A levét előbb és a halat csak utána eszik fokhagymagerezdeket harapva hozzá.
Készülhet bármilyen: folyami vagy tengeri halból.
Valentin - Johanne - 2009 augusztustól
Valentin ez egyik legjobb ukrán főzőmester
Valentin a Johannéról
Valentintől a brinzoli receptjét tanultam.
Brinzoli.

Fúszeres húsból lepényt nyomkodott, azt belehelyezte egy felvert tojásba, óvatosan, hogy csak az alja érintkezzen vele, majd forró olajba csúsztatta. Megsütötte a tojásos felét, majd összetekerte, és a tekercseket tepsiben átsütötte. Pirított burgonyát, pirított gombát és paradicsomból és uborkából készített salátát adott hozzá.
Janko Karcsev, a Johanna-C szakácsa (2007. áprilisig)
Janko Várnában lakik, így általa megismerhettem a bolgár konyhát.
Janko Karcsev a Johanna-c-ről
Janko tippje: ha főtt rizst készítesz, tegyél bele kevés spenótot! Nagyon finom (ezt én mondom már!)
Halleves:

Olivaolajon hagymát dinsztelsz, hozzáadsz pár szem egész zöld olajbogyót, a kockára vágott sárgarépát és burgonyát, felengeded húslevessel, ízesíted sóva, borssal, kaporral, és egy szál citromfűvel. Mikor már szinte kész, beleteszed a tengeri halfilét, és végül tojássárgáját elkeversz tejföllel, és ezzel besűríted.
Egy másik variáció szerint kevés citromlével ízesíted, de ekkor nincs tojássárgája és tjefel, hanem yoghurt megy bele.

Sajtos burgonya ropogós:
Főtt burgonyát lereszelsz, ízesíted sóval, borssal, szerecsendióval, apróra vágott petrezselyemlevéllel, sajtot reszelsz bele és nyers hagymát, hagyod pihenni hűtőben legalább 4-5 órát. Sütés előtt gombócokat formázol, meghempergeted zsemlemorzsában, ellapítgatod, végül megforgatod felvert tojásban és kisütöd forró olajban.
Adhatod önálló ételként, ekkor hideg, kaporral meghintet yoghurttal (aludtejjel) fogyaszd, Janko ezt halételhez adta köretként.
Csuda finom!
Jan Bajdan receptjei
Jannal manőver közben az Isartalon 2006-ban.
Jan Bajdan, aki az Isartalon főzött
SÓSKALEVES (SZCZAJFOWA):

Vajon hagymát dinsztelsz, hozzáadod a sóskát, a kockára vágott sárgarépát, meghinted egy marék rizzsel. Húslevessel felengeded, hozzáadsz némi karajcsontot, vagy pár kósza csirkeszárnyat, fűszerezed: kapor, só, bors, citromlé, babérlevél.
Ezután a keménytojást belevagdalod a levesbe.
HALLEVES (tengeri halból):
Apró kockára vágsz egy kis fej hagymát, egy darab pórét, két-három darab burgonyát, és egy fehérrépát. Vajon megpirítod, felengeded fél liter húslevessel (kockából) és három deci tejjel. Sózod, egész borssal, babérlevéllel fűszerezd. A halat kifilézed, beleteszed a levesbe. Vigyázz, szét ne főjjön, amikor megfelelő, vedd ki egy tányérra. Vedd le a levest, és az egészet passzírozd át, vagy turmixold simára. Ezután felengeded megint tejjel, habosra kevered, közben kevés citromlét is adsz hozzá. Amikor összeforrott, kapcsold le a gázt, és adj hozzá zsenge zöldborsót és kockára vágott fiatal sárgarépát. A halat kockázd fel, és óvatosan tedd bele a levesbe. Jan a zöldborsó és aprósárgarépa konzervet használt, ezt nem kell főzni, ha nyerset használt, akkor persze meg kell főzni. Ha szereted, tehetsz bele gombát is.
A leves természetesen elkészíthető édesvízi halból is.
(Ez valami világbajnok leves!)
UBORKALEVES (OGURKOWA) :
Két sárgarépát egy fehérrépát öt-hat szem krumplit, kevés pórét olajon megdinsztelsz, felengeded fele mennyiségű húslevessel (leveskockából) mint amennyi levest akarsz, (vagy vízzel és teszel bele némi csirkeaprólékot), ha felforrt, akkor belereszelsz két-három ecetes uborkát, ugyanannyi tejet adsz hozzá, mint a húsleves volt, ha a zöldség puha, leveszed.
Jó étvágyat kíván: Jan Bajdan, aki az Isartal szakácsa volt 2006-ban.
Cristian Vulcan, a Johanna-C szakácsa (2007. áprilsától)
Cristian Constantából érkezett, és ha szerencsém lesz, készít majd finom ciorba de burtát.
Cristian Vulcan a Johanna-c-ről éppen muszakát szeletel
Cristian muszakát szeletel
Muszaka:


Elkészítettem, itt a recept, csak nekem nem ilyen szépen sikerült.
Fokhagyma majonéz:


Ez a fajta finomság kiváló sültekhez, de főleg sült halhoz és sültcsirkéhez!
Borzasztó egyszerű az elkészíteése. Egy fej fokhagymát át kell törni, majd megsózni, és péppé dörzsölni. Tálba vele, és jöhet hozzá az olaj. Nagyjából másfél, két decit vesz fel egy fej. Természetesen folyamatosan kell keverni, és az olajat valóban lassan kell hozzácsöpögtetni. Ha megkeményedett, kész. Ízesítheted, de így magában is finom!
      websas.hu

Az oldal frissítve:
2018. január 18-án.

A mai friss receptek:

, Csicsóka tócsni, Palak panir ciabattával


Honnan érkeznek a látogatóim? Mérés kezdete: 2007. január 29.
Locations of visitors to this page


Itt az internetes blogom. Természetesen Hajóka konyhája a címe, és fő témája a főzés, de van egyéb is, ami a blogba való és a blogot bloggá teszi...

Ez a másik blogom. Ennek Tengeri saláta a címe, és mindenféléről szól...

Óra Katolikus és ősmagyar hónapnevek



Egy barátom angol fordítást vállal. Ő fordítja a MATE honlapjának angol nyelvű részét. Itt a szakmai önéletrajza (pardon: CV)
AJÁNLOTT OLDALAK
Székely Szabolcs haikui (a Haiku.hu honlapon)
Olcsó honlapok készítése!
-->
Linkajánló:  Mexikóikonyhal.lap.hu    Táblázat az E számokról és a hatóanyagaikról    Chili.lap.hu    Blogbejegyzés az E951-ről    E számokról a Házipatika.com oldalán  

Ha szeretnél te is csatlakozni, kattints az ikonra