Honlapverzió
v11.00
A honlapon található minden anyag szerzői jogvédelem alatt áll. Ezek felhasználása csak a szerző előzetes engedélyével történhet.
© Székely István 1997-2016
Nyitó oldal ahol
mindenféle információ van
A legújabb receptek
90 napos diéta, kúrák
KONYHAI EGYPERCESEK
Hajószakácsokról
Előételek
Levesek
Zöldségételek
Saláták
Szárnyas
Sertéshúsból
Marhahúsból
Chili... chili... chili!
Halak és mindenféle
tengeri herkentyűk
Vegyes receptek
aminek még nem érdemes kategóriát létrehozni
Tésztafélék
Édességek, sütemények, desszertek

Programajánló:

Nézzed meg a szakácskönyveket a Librinél és válassz kedvedre valót!

FŐZŐCSKE TENGERÉSZ MÓDRA

a legújabb receptek külön menüpontban vannak!
Megjelenik a tengerész szleng szótár: Szavak a hullámok hátán címmel! Tájékoztató és előjegyzés itt adható le!

A könyv bolti forgalomba nem kerül, tehát ha érdekel, így juthatsz hozzá!
Néhány szót az oldalról:

Nem tudom, ki hogyan van a főzéssel, én nagyon szeretek egy-egy délelőtött eltölteni a konyhában. Kísérletezek, és a családom a nyuszika (a kísérleti...). Az egészben az a szép, hogy már várják, mi lészen a kaja, mert ha apa főz, akkor a legtöbbször valami olyan várható, ami addig sose...
Nem csoda, hogy kiötlök ételeket.

Ez nem receptgyűjtemény, nem azért hoztam létre, hogy recepteket közöljek, vagy versengjek más oldalakkal a receptek mennyiségében. Itt csak olyan ételeket találsz, amiket elkészítettünk. tehát egyszerűen "megmutatom" mit és hogyan főzünk, és ha kedvet kaptál, a receptekből te is elkészítheted. Vannak jó, jobb és nagyon jó kaják. Mert nyilván nem teszem azt ki, amit elrontottam... Amit itt olvasol, azt mind jó szívvel ajánlom elkészítésre. Van közte a feleségem alkotása, saját recept, de már a két fiam is beállt a sorba, a nagyobbik első saját receptjét már ki is tettem.

A fotókról:
Amikor az ember kinyit egy receptkönyvet, és színes fényképek indítják be az emésztőnedveket, az igen kellemes a szemnek. Az én felvételeim nem ilyenek. Én a konyhában, az ebédlőasztalon, sőt, uram bocsá' a hokkedlire téve fényképezem le a főztömet. Te is tudod, hogy 100%-ban biztos lehetsz abban, hogy képtelenség olyan "szép", mutatós ételt készíteni, amit a drága szakácskönyvekben látsz.
De amit én kiteszek a honlapra, azt minden háziasszony képes ugyanúgy, ha nem szebben elkészíteni! A képtárban hajószakácsokat örökítek meg, és hajóról hozott ételekkel kapcsolatos képeket találhatsz.
Néhány, természetesen általam hasznos linket is közzéteszek.
GÜNÜN YEMEGI
Egy török recept, az 1996-97-ben írott naplómból.

1996. június 18. Kedd. Fogyózom. 110,6 kg. Vagyok. Reggelire két szelet parizer, fél paradicsom. Tízóraira a kávéhoz két ropi. Ebédre egy tányér tojásleves. Másodiknak slt hús tört burgonyával (a többieknek, én csak nézem).
Vacsorára már nem is néztem, hogy milyen jóízűen esznek. Hajjaj! Ha én most menő TV riporter, műsorvezető, bemondó lennék, azt mondanám, hogy: - Jut eszembe! - de nem vagyok, tehát:
- Erről egy török TV műsor jutott az eszembe. Még Ege Gübrében láttam. Egy szép termetes asszonyság adta elő, a következőt:
   Készítünk egy só-víz-liszt tésztát, platnin hat lepényt sütünk belőle. Elkészítjük a tölteléket: 60 dkg. darált marhahúst vajra felteszünk, átforrósítjuk. Hozzáadunk két fej karikára vágott vöröshagymát. Sózzuk, borsozzuk, majoránnával hintjük, és durvára vágott 4-6 gerezd fokhagymát adunk hozzá. Egy kanál pirospaprikával megszórjuk, végül sok petrezselyemzöldet adunk hozzá. Tovább pároljuk, és amikor majdnem kész, két kanál paradicsompürét keverünk bele. 
    Az első lepényt egy tálra tesszük, megkenjük a töltelékkel, majd a következőt, és így tovább. Ha elkészült négyfelé vágjuk, tányérra helyezzük, és bőven megtejfölözzük, amibe előzőleg fokhagymát kevertünk. 
    Azért ez nem semmi!
Günün yemeginek hívják, és a műsorvezető jól befalta a szemünk előtt
Klikk ide Szereted a Bajai halászlét? Vagy a Mohácsit? Mert én nagyon... Az életem egy részét Kisnyárádon töltöttem. Ez egy pirinyó falu Baranyában, ahonnan Mohácsra jártunk mindenért, s ekkor átmentünk a legszebb nevű magyar falun. Ez LÁNYCSÓK, szép név, nem? Na, de halászlé az, amiről most beszélek, azaz nem... Hanem a gyufatészta! Ugyanis ezen a környéken, akárcsak a szemközti Baján tésztával eszik a halászlevet. És ez milyen finom! Először a tányérba halmozzák a tésztát, és arra szedik a levet. És másodszor is, és csak utána kezdik eszegetni a tálban maradt halat.
Ennek az az oka, hogy a halászlé elkészítése igen egyszerű, finom is, de hát energiát a munkához bizony nem sokat ad... Így kitalálták, hogy tésztát tesznek bele. Ez persze más, mint bármely levestészta. A napokban gyúrtam a halászléhez, s hogy tudd, hogy hogyan, készítettem több, fotót is.
Nézd meg, csak egy klikk!
Takács András a Falurádió és az Éléskamra című műsor szerkesztője. Az RTV részletes cikke szerint az Éléskamra a Magyar Rádió tíz leghallgatottabb műsorának egyike. A szerkesztő úr vendége voltam egy ebédre. Folytatás...

A szerkesztő úr nem hív meg többé... 2008. augusztus 12-én elhunyt.
A legidősebb öcsém volt...

Videót készítettem a paella főzésről... 6,26 MB, 2:48 hosszú
Itt a VENDÉGKÖNYVEM, ha esetleg véleményed, mondanivalód, üzeneted lenne. Ez csak ide, a Főzőcske oldalra szól!

Receptet lopni szabad. De ha honlapra kerül, akkor legyen már ott az eredete: www.szekelyistvan.hu,
Internetes blogom
Ez a blog az alábbi névre hallgat:

Hajóka konyhája


Nem teljesen főzés és recept, mert itt elmondok dolgokat, amik a honlapomra nem kerülnek ki.
Új linkgyűjteményem van:
   Chili. lap.hu

Azért kezdtem el gyűjteni, mert receptet kerestem, és rátaláltam olyan oldalakra, amelyek egyértelműen bizonyítják: a chili megelőzi a rákot. És egyéb, egészségkímélő hatása is van, jó lenne eloszlatni azt az elavult tévhitet, hogy ártalmas a gyomornak (persze egészséges gyomorról beszélünk!), a beleknek. Az igazság épp az ellenkezője! Nézd meg!
Tovább "javul" a honlapom.   Most a Főzőcske oldalon végzek lényegi, struktúrális változtatást. A nyitó oldalról lekerülnek a receptek, azokat most már, mivel annyian vannak, hogy nem lehet igazából áttekinteni, menürendszerből lehet meghívni. Remélem, így hamarabb megtalálod, amit keresel.
Lesznek bizonyos átfedések, mert például a chiliket megtalálod a leveseknél, de a marhahúsból képszült ételeknél is.
S mivel kevesebb lesz itt a kép, ezért gyorsabban is töltődik le az oldal.
Augusztus 24-én nagy elhatározást tettem: le fogok fogyni! A nyáron - amikor a legsúlyosabb voltam -, 124,5 kilót mutatott az a fránya mérleg! Azt hiszem, itt volt az utolsó pillanat. Még aznap rákerestem különböző diétákra a neten, és találtam is megfelelőnek látszót: a 90 napos diéta névre hallgatót. A lényege, hogy a különböző táplálék fajtákat szét kell választani. Elkezdtem, és voltak nagyon sikeres napjaim, de voltak olyanok is, amit kudarcnak éltem meg.
A lényeg: fogytam 18 kg-ot!, mert a fogyókúra kezdetén a mérleg 119,8-on állt meg. Kicsit későn kaptam észbe, és nagyjából a felénél elkezdtem írni a "Fogyi-blogom", hogy maiul mondjam a naplót.
vajalunk
- Na, gyere ide, édes fiam -, hívott a papa. A hangja szokás szerint titokzatos volt, így aztán nem tudtam megfejteni, hogy vajh, miért vagyok fontos most a számára. A hangsúlya már rég nem volt fenyegető, mint hajdanán gimnazista koromban. Mostanában a felfedezők ujjongását, és az újra-felfedezők homlokra csapását vélem felfedezni eme jól ismert mondatokban. Kíváncsi voltam, most vajon mit "újra fedezett fel...". Ezért félretoltam egyetemi jegyzeteimet, és okosan néztem rá, mert tudtam, ettől hamarosan igen közlékeny lesz a papa.
- Mondd, tudod te egyáltalán, hogyan készül a vaj?
Mivel a jogi egyetemen nem volt igazán kérdés a felvételi során, valahogy nem fektettem rá megfelelő hangsúlyt a felkészülésem során, és az egész éves tanulmányaimban se jelentkezett a vajkészítés a római jog ágaiban és bogaiban, így most nem tudtam válaszolni a papának, úgy, ahogyan a témát alaposan ismerő másodéves jogászhallgatótól elvárható lett volna.
- Hát, valami téglanyomó ketyere fóliába nyomja, aztán elvesszük a szupermarket megfelelő polcáról -, mondtam, mert nem akartam teljesen tudatlannak tűnni, mert a papa mindig elvárta, hogy autodidakta módon ismerjük mindazt, amit ő hosszú élete folyamán itt-ott felcsipegetett...
Reakciója az elvárásaimnak megfelelő volt. Ajka lebiggyedt, és csak annyit mondott: - jellemző! Bár, honnan is tudhatnád... - folytatta meglepő engedékenységgel, és tudtam, ennek valahol a közeli jövőben meglesz a bőjtje. Nem is kellett sokáig várnom. A papa fátyolos tekintettel meredt a múltba, ami valahol a jobb fülem mellett 62,37 fokos szögben volt, ahol általában a Miss Februárt tartom a Playboyból a falra kiszögezve.
IGAZ, HOGY FOLYTATÁST ÍGÉREK, DE ELŐLRŐL KEZDHETED OLVASNI... FOLYTATÁS
EGY MEGSZÍVLELENDŐ TANÁCS, MIELŐTT FŐZNI KEZDENÉL
Idézet Lénárd Sándor: A római konyha című könyvéből. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 1986. 9. oldal.
A parasztasszony a kastélyban

A szegény paraszt feleségét mindig felhívatták a kastélyba, ha nagy vendégség ígérkezett. Segített akkor ott a szakácsnak, aki maga is igen nagy úr volt. A parasztasszony fát aprított, krumplit hámozott, baromfit tisztított, tortakrémet kevert - aztán odahaza mindenről beszámolt hites urának.
    - Micsoda dínomdánom volt megint! Micsoda lakoma! Befejezésül eperkrémes torta! Bizony, a gróf urak mind a tíz ujjukat megnyalták utána! 
   A paraszt hallgatja csak, hallgatja megannyiszor ezt a történetet; egy szép napon aztán vége szakad a türelmének, és az asztalra csap, és így kiált: 
   - Nohát, egyszer már én is kérek eperkrémes tortát!
   - De édes uram - így a parasztasszony -, nincs hozzá eprünk!
   - Van aszalt körténk épp elég! Csináld körtével!
   - Jó, de vajunk sincs a krémhez!!
   - Akkor csináld zsírral!
   - Honnét vegyem a szép fehér lisztet? Csak az a fél zsák rozslisztünk maradt!...
   - Megteszi. Csináld hát rozsliszttel!
   - No és a tojás? Tizenkét tojás!
   - A mindenségit neki, hát veletek asszonynéppel sehogy se boldogul az ember? Mondtam asszony, nekem torta kell, eriggy a konyhába, de egy-kettő!
   A parasztasszony nekiáll, szitál, kever, süt, vár... aztán szó nélkül visszatér a tortával. Az urának sincs kedve a szónoklatokhoz. Csak levág egy szeletet, beleharap, majszolgatja, majd leszögezi: - Látod, elkészült! - És lassan hozzáteszi még: - Csak azt nem tudom, mit kell ettől a gróf uraknak az ujjukat nyalogatni!

Érdekel az egész könyv?

Itt van, nézd meg!
      websas.hu

Az oldal frissítve:
2018. január 18-án.

A mai friss receptek:

, Csicsóka tócsni, Palak panir ciabattával


Honnan érkeznek a látogatóim? Mérés kezdete: 2007. január 29.
Locations of visitors to this page


Itt az internetes blogom. Természetesen Hajóka konyhája a címe, és fő témája a főzés, de van egyéb is, ami a blogba való és a blogot bloggá teszi...

Ez a másik blogom. Ennek Tengeri saláta a címe, és mindenféléről szól...

Óra Katolikus és ősmagyar hónapnevekEgy barátom angol fordítást vállal. Ő fordítja a MATE honlapjának angol nyelvű részét. Itt a szakmai önéletrajza (pardon: CV)
AJÁNLOTT OLDALAK
Székely Szabolcs haikui (a Haiku.hu honlapon)
Olcsó honlapok készítése!
-->
Linkajánló:  Mexikóikonyhal.lap.hu    Táblázat az E számokról és a hatóanyagaikról    Chili.lap.hu    Blogbejegyzés az E951-ről    E számokról a Házipatika.com oldalán