Ha egy régebbi linkről érkeztél, akkor a túloldali sávban megtalálod a korábbi cikkeket

Megint kedvtelve fabrikálom a honlapomat.
Egy évig használtam a profi Jommla! CMS-t (tartalomszerkesztőt), de unalmasnak bizonyult a honlap, tucathonlapok jönnek ki vele, és túl sok energiát igényel a tökéletes megismerése, és a tökéletes ismeret nélkül nem érdemes belevágni. Akkor csak sematikus, semmi honlapok jönnek ki belőle.
Ebbe a honlapomba viszont hosszú évek munkáját fektettem, és azt hiszem eléggé egyedi lett.
És inkább ezt tartom meg, a nagyszékelyistvan.hu CMS alapú honlapról lemondtam, már nem él! Ahol most vagy, ez a legújabb fejlesztésem. Olyan jelentőségű, hogy megérdemli, hogy a honlapverzió a 10.0-ról a 11.0-ra ugorjon!
Ide fogom tenni az AKTUÁLIS írásaimat, ez is valamiféle blog lesz, de nem blog formában. Szösszenetek, kiszólások, ilyesmik lesznek itt, mind olyan, amit a blogjaimba sem akarok betenni. A hozzászólások majd a Fészbukon lehet megtenni, mert ott lesz ez az oldal megosztva, ha friss anyag kerül ki!

Eladó a világ!

(első számú akai szósza)


Ha már lehet prágai sörben világ első számúja, akkor miért ne lehetne a világ első számú közepének (Akának) első számú csiliszósza?
- Nem? De! - mondaná Bessenyő Pista bácsi, és tök igaza lenne. Rajtam kívül eddig senki nem készített a nagyközönség számára csiliszószt Akán, ergo az enyém a

VILÁG ELSŐ SZÁMÚ AKAI SZÓSZA!

Ez zsír! Isten bizony élvezem a dolgot! Két éve kezdődött azzal, hogy kaptam egy szem Bhut Jolokiát, beleírtam a Gugliba (aki a barátunk), és annyi talátat volt, és olyan csuda képek, hogy meglátni és megszeretni tényleg csak egy pillanat műve volt!


By Asit K. ghosh Thaumaturgist - Own work, CC BY-SA 3.0,


Hát nem csodás egy ilyen isten teremtménye? Bár ez erősen nemesített, szóval a tudásnak is van köze hozzá!
És megismerekedtem sok-sok chili fajtával. Azután jöttek az emberek. A Fészbuk két zárt Kapszaicin csoportja (minden csili iránt érdeklődőt szívesen látunk), ahol sok-sok segítőkész csilissel ismerkedtem meg. Nem volt olyan kérdés, amire ne kaptam volna választ! És ha más nem, ez bizony volt!
A következő lépésként a csilimagok nemzetközi választékát böngésztem végig. Nem álhattam meg, vettem magokat Hollandiából, de magyar csilimagostól is. És kaptam kiskertben termett növényekről is.
Tavaly csak 25 tövem volt, ami azokról lejött mind megettem.
És jött a 2016-os év:
Szerkesztettem palántanevelő készséget, megfelelő világítással 40 darab palánta részére. Ahogyan az lenni szokott a kezdőkkel, lett is benne 120 palántám. Szerencsére kaptam helyet az akai barátunknál, akinek nagy melegháza van. Tavasszal fóliasátrat építettem, jó randa, de az enyém és működik! (Ma már másmilyet építenék, magasabbat, mert az Aji Amarillók magasabbak lettek 2 méternél, eldőltek emiatt!)És beültettem Habanero, Trinidad Scorpion, Jamaican Red, Trinidad Congo Red, Carolina Reapor, Bishop Crown's, Jalapeno, és még pár más csilivel.
Természetesen áthatolhatatlan dzsungel lett.
Viszont van tapasztalatom!
És elérkezett a szüret ideje! Derékszaggató élvezet! Mosás. Derékszaggatóbb. Tévé közben pucolás, aprítás... égnek az ujjaim, hiába a tenyérvédett gumikesztyű...
Darálás, főzés: könnyeztet, köhögtet, hadd ne fokozzam!
Palackok, üvegek beszerzése, mosása, csírátlanítása, betöltés... hát, bizony leszakad a vállam!
Címke! Sose gondoltam volna, hogy ennyi vesződség! És még nem alakult ki a végleges forma. Így egyelőre számítógépes nyomtatás van. De ebben is tovább kell majd lépni!
És a vége az, hogy előttem sorakoznak a teli üvegcsék.Gyönyörködöm bennük.
Honlapot készítettem, domaint vettem, logót készíttettem


(nem igazán tetszik, de lehet, hogy megszokom).
Időnként arra gondolok, hogy azt gondolhatják: mit akar ez a vén bolond? Hatvannyolc évesen vállalkozást indít? Pedig nem. Ez nem vállalkozás, ez az igazi kistermelősködés, amikor magamnak készítem, és csak a felesleget adom el. Ezt "előkelő" üzleti nyelven úgy fogom hívni, hogy LIMITÁLT SZÉRIA.
Akár hogyan is sül el a dolog, kipróbálom, és élvezem minden percét, mert ez egy teljesen más világ, amit eddig csináltam!
És megemelem a kalapom a többi fanatikus chilis, kistermelő, egyéni vállalkozó előtt akikkel a fesztiválokon találkozom, és akik ugyanezt végigcsinálják , csak egyre nagyobb volumenben! Ráadásul a segítőkészségükkel kinevelik a saját konkurenciájukat is! Kívánom mindegyiknek, hogy üssön be az üzlet. Én már nem gondolkodom nagyban, pedig milyen jó lenne a Bakonyalját bevetni csilivel és Akán megépíteni a Világ Első Számú Akai Csili-vili Csilifeldolgozóját!

A Legény a gáton névre hallgató szószaimat ismertető weblapom itt van, vagy kattints a képre. Megrendelni ímélben lehet, vagy hívj fel és megdumáljuk.
Az AKTUÁLIS cikkeket találod itt a megjelenés sorrendjében

Milliomos leszek!   2016.12.14
Séllyi Károly: Jáva, Borneó, Celebesz... magyar volt és magyar lett...   2016.12.08
Izolde Johannsen: A Birodalmi Kalóz   2016.11.10
Elbúcsúztam az Illovszky stadiontól   2016.10.30
Az én ötvenhatom   2016.10.23.
Eladó a világ!   2016.09.19.
Tévedtem   2016.09.01.
Vége az izgalmak nyarának   2016.08.23.
Csak 2-0, mert Juhász Roland nem játszott   2016.06.16.
Amiben a fiatalok biztosan jobbak mint az idősek   2016.04.20.
Haggyá' má' főzni, mit dumálsz bele mindig?   2016.04.09.
I. Veterán Tengerésztalálkozó   2016.03.13.
Boldog nőnapot!   2016.03.08.
MvG kilenc nyilas legje!   2016.03.07.
Foci nincs, stadion lesz!   2016.03.02.
Az Együtt tüntetést szervez Orbán Viktor mai évértékelő beszédének idejére   2016.02.28.
A Dal 2016 győztese 2016.02.27.
Héttenger  2016.02.27.
Fantasztikus világcsúcs és egy negyedmilliós kiszálló   2016.02.26.
Miért fogyassz alkoholt módjával!   2016.02.25.
Miért nem politizálok a Fészbukon?   2016.02.20.