A honlapon található minden anyag szerzői jogvédelem alatt áll. Ezek felhasználása csak a szerző előzetes engedélyével történhet.
© Székely István 1997-2016


Ha egy régebbi linkről érkeztél, akkor a túloldali sávban megtalálod a korábbi cikkeket

Megint kedvtelve fabrikálom a honlapomat.
Egy évig használtam a profi Jommla! CMS-t (tartalomszerkesztőt), de unalmasnak bizonyult a honlap, tucathonlapok jönnek ki vele, és túl sok energiát igényel a tökéletes megismerése, és a tökéletes ismeret nélkül nem érdemes belevágni. Akkor csak sematikus, semmi honlapok jönnek ki belőle.
Ebbe a honlapomba viszont hosszú évek munkáját fektettem, és azt hiszem eléggé egyedi lett.
És inkább ezt tartom meg, a nagyszékelyistvan.hu CMS alapú honlapról lemondtam, már nem él! Ahol most vagy, ez a legújabb fejlesztésem. Olyan jelentőségű, hogy megérdemli, hogy a honlapverzió a 10.0-ról a 11.0-ra ugorjon!
Ide fogom tenni az AKTUÁLIS írásaimat, ez is valamiféle blog lesz, de nem blog formában. Szösszenetek, kiszólások, ilyesmik lesznek itt, mind olyan, amit a blogjaimba sem akarok betenni. A hozzászólások majd a Fészbukon lehet megtenni, mert ott lesz ez az oldal megosztva, ha friss anyag kerül ki!
Körímélben kaptam, így nem teszem érte tűzbe a kezem, de sok igazság van benne, úgy gondolom!

Miért igyunk bort, sört, pálinkát? - De csak módjával...

Vajon tényleg vannak-e jótékony hatásai a legnépszerubb alkoholos italoknak, mint a sör, bor és pálinka?
Hosszas kutatások végeredményeként állítják, hogy napi 20 gramm alkohol fogyasztása két és fél évvel hosszabbította meg a páciensek életét, azokhoz képest, akik egyáltalán nem ittak.   A sör és a bor az immunrendszer muködésére jótékony hatással van, magas ásványi anyag, vitamin- és antioxidáns tartalma vírusfertozések ellen is védelmet nyújt.
Rendszeres mérsékelt sör és borfogyasztás gátolja az artériákban a véralvadék és a lerakódások kialakulását, ezáltal a szívinfarktus-esély 50%-kal csökkenhet, emeli a jó HDL koleszterint, csökkenti az ártalmas LDL koleszterint és jó hatású a vérkeringésre.
Hangsúlyozni kell, hogy valóban csak a mérsékelt fogyasztásnál lépnek fel a pozitív hatások, a túl sok fogyasztás változatlanul ártalmas!
A tanulmányok kimutatták, hogy a nélkülözhetetlen vitaminok és ásványi anyagok kombinációja éppen az alkohollal együtt növelik a szervezet elektrolit tartalmát, az enzim aktivitást, a hormonszintet, a vérkeringést, az izom és anyagcsere folyamatokat, valamint fokozzák a vértestek képződését.
Ismertté vált, hogy 1 liter sörben ugyanannyi antioxidáns van, mint 4-5 adag gyümölcsben. Naponta fél liter sör a vesekő rizikót 40%-kal csökkenti. Egy milánói orvos-csoport (ezek a megfogalmazások, hogy "egy milánói orvoscsoport" sajnos számomra semmit sem érnek...) a sörfogyasztást a leggazdaságosabb vesekő megelőzési módszerként javasolja. Egy átlagos sör kevesebb, mint 140 kalóriát tartalmaz, dobozonként, kb. 4 %-os alkoholtartalom mellett, így a mértékletes fogyasztása nem hizlal. Kísérletek kimutatták, hogy az árpa csírázása és malátává történő átalakulása során nagyon sok vitamin keletkezik. Különösen jelentosek a B1, B2, B3, B6, és H mind jelen vannak, valamint az ásványi anyagok a Cu, Fe, Zn, Ph, és a Mg.
Néhány sörfajtában a Folat (B9) olyan nagy mennyiségben van jelen, mint 100g brokkoliban, vagy 0,5 kg paradicsomban. Ezen kívül a komló növény évszázadok óta gyógynövényként ismert. Népi megfigyelések is azt bizonyítják, hogy a komlót a szoptató anyák is használták az anyatej mennyiségének növelésére, valamint az érzékeny csecsemők nyugtatására az anyatejen keresztül. A komló megtalálható tabletta formában és különbözo gyógytea keverékekben is, nyugtató, altató és emésztést elősegítő hatása van.
Vörösbor fogyasztása kifejezetten mérsékli az érelmeszesedés kialakulását, naponta egy pohárnyi, 1,5-2 dl bor kb. 15%-kal csökkenti a szívinfarktus rizikóját. A borban lévo anyagok csökkentik az inzulinrezisztenciát, kedvező hatással vannak az anyagcserére, csökkentik a pulzust és a szívet jó energetikai állapotba hozzák. Ugyanakkor ennek a mennyiségnek nincs kimutatható máj- és idegkárosító hatása és nem okoz függőséget sem.
A pálinka alkoholtartalma 40-50% körüli, hazánkban a reggeli fél kupica, illetve az étkezések előtti, aperitifként való fogyasztása terjedt el, mely nem túl kedvező élettani szempontból. Az üres gyomorra ivott pálinka, bár étvágygerjeszto hatású, károsan hat a gyomorra.
A tömény italok fogyasztásának ideális ideje étkezés után van. Ekkor felszívódásuk, hatásuk mértéke csökken ugyan, de a szervezet ilyenkor emésztést serkentő szerként hasznosítja. Fertőtlenítő hatása miatt a pálinka megfázás esetén is jól jöhet.
Népi gyógymódok köhögés és rekedtség ellen az ágyas pálinkák különféle formáit és a mézes pálinkát javasolják.
A pálinka önmagában jó a magas vérnyomás ellen. A foghagymás pálinka valóságos varázsszer. Álljon itt a saját (Máthé Károly) tapasztalatom: Valamikor a 60-as évek végén, drága jó apám a következő recepteket adta át nekem. "Fiam, a gyomor- és bélfertőzésre a  legjobb szer a valódi barackpálinka, mig a szivgörcs azonnali  ellenszere a jófajta (nem aromából készült) konyak.  Az előbbit többször megtapasztaltam, az utóbbira a feleségem  betegsége emlékeztetett. Ma már otthon a gyógyszerek mellett  mindig van konyak, ami többször húzott ki percek alatt a szivgörcsből. Érdekességként jegyzem meg, amikor  megpróbáltam a neten utánanézni a konyak eme jótékony hatásának, csak áttételesen véletlenül akadtam egy orvos javaslata  alapján az igazságra. Terhes nőknek javasolta, hogy a nem kívánt  méhgörcsöt egy pohárka konyakkal megszüntethetik. Annyit  meg  én is tanultam biológiából, hogy a méh, a sziv és az erek mind-mind a sima izmok családjába tartoznak. Igy ha közvetve is, de a doki  megerősitette az apám által átadott recept hatásosságát, amit  orvosi leiratokban hiába kerestem. (Ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy édesapám mindig tartott magánál konyakot, és ha jött a szorítás, mindig meghúzta a palackot!)
Az alkoholok ételek melletti alkalmazása során azt találták, hogy mind a vörösboros, mind a sörös pácolás hat órán keresztül a káros vegyületek megjelenését 90 százalékban megakadályozta. A harmadik rákkeltő anyag kifejlodését a sör már négy óra alatt olyan mértékben csökkentette, mint a vörösbor hat órai pácolás végére! A kutatók úgy gondolják, hogy a sörben és a borban található természetes cukrok gátolják a húsban lévő, vízben oldódó molekulák kiáramlását a felszínre, ezért azok a hő hatására nem alakulnak át rákkeltő anyagokká. Arról nNem is beszélve, hogy a pácolás eredményeként a hús is ízletesebb lesz. Kertészetben a növények ápolásához is jól jöhet egy kis sör. Csodákat muvel, hatására a fu is gyorsabban no. A sört a fodrászatban is előszeretettel használják a haj formázására és ápolására. B6 és B2 vitamintartalmának köszönhetően erősebbé és fényesebbé teszi a hajat.
A különféle hajhabok és zselék helyett is használhatják, mivel a világos sör kitunő hajformáló. Hajmosás után a fejbőrt és a hajszálakat is jól be kell dörzsölni, majd 15 perc után bő vízzel leöblíteni. (Ezt én most nem próbálom ki, mert a bőrből való hajamat zselézhetem vele amennyit csak akarom!)

Az AKTUÁLIS cikkeket találod itt a megjelenés sorrendjében

Milliomos leszek!   2016.12.14
Séllyi Károly: Jáva, Borneó, Celebesz... magyar volt és magyar lett...   2016.12.08
Izolde Johannsen: A Birodalmi Kalóz   2016.11.10
Elbúcsúztam az Illovszky stadiontól   2016.10.30
Az én ötvenhatom   2016.10.23.
Eladó a világ!   2016.09.19.
Tévedtem   2016.09.01.
Vége az izgalmak nyarának   2016.08.23.
Csak 2-0, mert Juhász Roland nem játszott   2016.06.16.
Amiben a fiatalok biztosan jobbak mint az idősek   2016.04.20.
Haggyá' má' főzni, mit dumálsz bele mindig?   2016.04.09.
I. Veterán Tengerésztalálkozó   2016.03.13.
Boldog nőnapot!   2016.03.08.
MvG kilenc nyilas legje!   2016.03.07.
Foci nincs, stadion lesz!   2016.03.02.
Az Együtt tüntetést szervez Orbán Viktor mai évértékelő beszédének idejére   2016.02.28.
A Dal 2016 győztese 2016.02.27.
Héttenger  2016.02.27.
Fantasztikus világcsúcs és egy negyedmilliós kiszálló   2016.02.26.
Miért fogyassz alkoholt módjával!   2016.02.25.
Miért nem politizálok a Fészbukon?   2016.02.20.