A 90 napos diétához alkalmas receptek, sok csak úgy jött...
másokat meg olvastam... és itt vannak páran!   receptoldalam

Ha csípős kell az ételbe, akkor Chilistván.hu! Erős, erősebb és extra erős Legény a gáton szószok!


2007.01.01-től: a recept letöltések száma:

Pacsitír leves

a 90 napos diétában zöldségnapra
séf úr

21.számú recept

Juj de finom kaja!
A pacsitírleves ünnepek utáni leves

Hozzávalók:

pacsitír, 2 fej burgonya, 1 póréhagyma, só, bors, fokhagyma, curry, tárkonyecet, valamilyen feltét a krémleves szokások szerint, vagy pirított kocka, én itt boltban kapható bogyókákat használok

Azt hiszem, mielőtt elkészíted, el kell mondjam, hogy mi az a pacsitír, két okból is!
Pro prímó: hogy ki ne lyukadjon az oldalad a kívánícsiságtól...
Pro szekundó: másképp hogyan tudnád elkészíteni?

Szóval kedves szakácstárs, ez kiváló leves ünnepek után! Ugyanis egy háromnapos ünnep hozadéka minden kétséget kizárva a pacsitír. Ha készítettél valamilyen sült húst, és a tepsiben maradt szaftot nem hasznosítottad valami jóféle mártáshoz, hanem meghagytad, hogy majd jó lesz kenyérre kenve, nos, ez a pacsitír. A nagyobbik fiam állt elénk, úgy jó 25-26 évvel ezelőtt, hogy:
- Kérek szépen pacsitíros kenyeret! - ő így mondta a pecsenyezsírt.
De ez a pacsitír nem tiszta zsír, hanem ott barnul, remeg az alján a megkocsdonyásodott húslé, és benne sok-sok finomságos húscafat, hagymakrém, almadarabok, és mindenféle zagyik.

Most, hogy megvan a pacsitír, elkészítheted a levest. Egy pórét vágj karikára, a felső, zöld végéből hagyj a levesbe nyersen pár karikát (ha szereted). A forró pacsitírba beledobod, majd a kockára vágott burgonyát is dobd bele, és ha nem fogyózol, akkor egy kanál lisztet szórj rá, ha diétán vagy akkor egy mokkáskanálnyi keményítőt használva sűrítsd be később, az első forrás után. Tehát most ott tartunk, hogy öntsd fel vízzel, húsleveskockás lével, vagy ahogy akarod. Só, bors, fokhagyma, kiskanályni ízesített ecet, kevés curry az ízesítése, de ez nem szentírás, készítsd, ahogy szereted... Ha a burgonya megfőtt, akkor turmixold el, és díszitsed a póré zöldjével, és tegyél rá valami krémlevesre illő feltétet.

JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!