Magyar recept - receptoldalam

Ha csípős kell az ételbe, akkor Chilistván.hu! Erős, erősebb és extra erős Legény a gáton szószok!


2007.01.01-től: a recept letöltések száma:

Hétvezér tokány

marhahúsból, sertésből, csirkéből gombából, főétel
séf úr

2.számú recept


A vegyes húsból készült ételek egyik királya!

Hozzávalók (6 adaghoz):

70 dkg (kergementes) marhalábszár, 40 dkg sertéscomb, két csirkemell, 50 dkg gomba, 1 1/2 l. vörösbor, 1 tejfel, 10 dkg. füstöltszalonna - nem bacon, igazi! - 2 fej hagyma, fűszerek, ahogyan a receptben le vannak írva.
Hajdanán ez a kaja Hétvezér tokány névre hallgatott, de csak addig, amíg a kezem közé nem került a recept, mert ott bizony átalakult, a gombát én találtam ki hozzá, ő a nyolcadik vezér, és a köret is más, de ez csak félvezérnyit ér. Ezért aztán én Nyolc és félvezér tokánynak hívom...

Ez a kaja rettentő egészséges, mert:
1. A hús és a gomba nem hízlal
2. A köret tök vegetáriánus, tehát nem árt az izületeknek.
3. A vörösbor koleszteringyógyszer, és finom... :-)

A szalonnát, majd a húsokat felkockázom. A szalonnazsírra dobom a marhahúst, addig pirítom, amíg kifehéredik. Ekkor adom hozzá a karikára vágott hagymát, és fűszerezem, amint az alábbiakban következik:
Só, fekete bors, pirospaprika, fokhagymakrém, egy kiskanál mustár, őrölt köménymag, majoranna, tárkony, rozmaring és szárított gyömbér.
Összekeverem, és lefedem.

Most jön az első pohár vörösbor a szakácsnak...

Ha a leve kezd besűrüsödni, akkor a hús is kap egy kis vörösbort - egy decit... (megjegyzés: most ez kísérleti kaja, mert eddig fehérborral készítettem, a legjobbnak az olaszrizling bizonyult..., most Cabernet-t próbálok). A marhát legalább másfél óráig párolom, majd hozzáadom a sertéscombot, húsz perc múlva a csirkemellet, és tíz perc múlva behabarom (tejfelbe két kanál keményítő, liszt semmi, mert fogyózunk) és hozzáadom a gombát, aminek elég annyi idő, amíg az egész forr egyet, és kihűl. Közben ne felejtsük el a vörösbort.

Akkor jó, ha az egész maximuim két decit kap, a szakács max. nyolcat, így fél liter marad az ebédhez is :-)))

Köret (ami megfelel önálló ételnek is):
Mifelénk lehet kapni a "Szomszéd ország északon de nem írom le mert reklám - szlovák... - sztrapacskapor"-t, használható utasítással. Két zacsekból készítettem. Az üvegedényt, amibe kiszedtem kiolajoztam, majd az egészre ráöntöttem egy tejfelt és hozzáadtam tíz deka juhtúrót, épp csak azért, hogy kapjon egy kis pikáns ízt, mert ugye nem ez a fő fogás...
Régebben csak tejfeles nokkedlivel készítettem, de amikor rábukkantam az alapreceptre, akkor csak mezítlábas galuskát ajánlottak hozzá, és nem volt kiöntendő így se...

JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK!